Zapečená polenta se smetanou, špenátem a sýrem
Ingredience
Česnek |
2 stroužek |
Cibule |
1 ks |
Koriandr mletý |
0.5 kávová lžička |
Mozzarella |
150 g |
Muškátový oříšek |
1 špetka |
Olej olivový |
1 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Polenta |
500 g |
Smetana 33% (šlehačka) |
300 ml |
Špenát listový čerstvý |
700 g |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Sýr Gorgonzola |
50 g |
Voda pitná |
1 l |
-
Doba přípravy: 10 min
-
Doba vaření: 25 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Na 225 stupňů předehřejeme troubu.
- Rozehřejeme na pánvi olej. Přidáme nakrájenou cibuli, česnek a mletý koriandr a 5 minut smažíme na mírném ohni, dokud cibule nezměkne.
- Minutu blanšírujeme špenát ve vroucí vodě s trochou soli, opláchneme studenou vodou, slijeme a odstraníme přebytečnou tekutinu.
- Smícháme v hrnci špenát se smetanou, gorgonzolou, solí, muškátovým oříškem a pepřem. Přivedeme k varu a přendáme do zapékací mísy.
- Plátky polenty a mozarelly navršíme na špenátovou směs a pevně přitiskneme na špenát.
- 15 minut pečeme, dokud nezačne pokrm bublat.
- Položíme na rozpálený gril a 2 minuty grilujeme dozlatova.