Balkánské čufty

Ingredience


Vejce slepičí 4 ks
Zakysaná smetana 0.5 l
Česnek 2 stroužek
Cibule 1 ks
Jehněčí maso 500 g
Paprika mletá sladká 1 ks
Pepř černý mletý 1 ks
Petržel - nať 1 kávová lžička
Sádlo škvařené 1 polévková lžíce
Strouhanka 1 ks
Sůl 1 ks
Tuk 1 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Očištěné maso nakrájíme na menší kostky a dvakrát umeleme.
  2. Na sádle osmahneme jemně nakrájenou cibuli, přidáme k ní nasekanou petrželovou nať, promícháme a ihned odstavíme z ohně. Petržel nesmí zhnědnout. Tuto směs přidáme k namletému masu, přimícháme česnek utřený se solí, směs okořeníme a dle potřeby osolíme.
  3. Prkénko posypeme strouhanou houskou a tvarujeme na něm kuličky velké jako vlašský ořech. Kuličky (čufty) vkládáme na horký tu a rychle opečeme ze všech stran.
  4. Opečené čufty vkládáme do zapékací mísy a pečeme zhruba 1/2 hodiny.
  5. Na závěr čufty zalijeme osolenou kyselou smetanou se zakvedlanými vejci a zapečeme, až směs ztuhne.
  6. Jako přílohu podáváme chléb a zeleninové saláty.