Balkánské čufty
Ingredience
Vejce slepičí |
4 ks |
Zakysaná smetana |
0.5 l |
Česnek |
2 stroužek |
Cibule |
1 ks |
Jehněčí maso |
500 g |
Paprika mletá sladká |
1 ks |
Pepř černý mletý |
1 ks |
Petržel - nať |
1 kávová lžička |
Sádlo škvařené |
1 polévková lžíce |
Strouhanka |
1 ks |
Sůl |
1 ks |
Tuk |
1 ks |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 45 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Očištěné maso nakrájíme na menší kostky a dvakrát umeleme.
- Na sádle osmahneme jemně nakrájenou cibuli, přidáme k ní nasekanou petrželovou nať, promícháme a ihned odstavíme z ohně. Petržel nesmí zhnědnout. Tuto směs přidáme k namletému masu, přimícháme česnek utřený se solí, směs okořeníme a dle potřeby osolíme.
- Prkénko posypeme strouhanou houskou a tvarujeme na něm kuličky velké jako vlašský ořech. Kuličky (čufty) vkládáme na horký tu a rychle opečeme ze všech stran.
- Opečené čufty vkládáme do zapékací mísy a pečeme zhruba 1/2 hodiny.
- Na závěr čufty zalijeme osolenou kyselou smetanou se zakvedlanými vejci a zapečeme, až směs ztuhne.
- Jako přílohu podáváme chléb a zeleninové saláty.