Mozečková polévka
Ingredience
Hovězí mozek |
200 g |
Hovězí vývar základní |
2 l |
Kmín celý |
0.6 g |
Máslo čerstvé |
40 g |
Mléko polotučné |
300 ml |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
120 g |
Muškátový květ |
0.3 g |
Pepř černý mletý |
0.6 g |
Petržel - nať |
6.6 g |
Polévkové koření |
13.3 g |
Sůl |
10 g |
Tuk |
66.6 g |
Žemle tuková |
80 g |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 60 min
-
Počet porcí: 10 porcí
- Hovězí mozek odblaníme a omyjeme, rozsekáme a podusíme na části tuku. Během dušení jej mírně osolíme.
- Ze zbylé dávky tuku a prosáté mouky připravíme světlou jíšku, přidáme kmín, mletý květ a pepř. Za stálého prošlehávání metlou ji zalijeme vlažným vývarem.
- Uvedeme do varu a za občasného prošlehání alespoň 20 minut zvolna vaříme.
- Ke konci varu do polévky přilijeme mléko, povaříme, procedíme, přidáme připravený mozek a velmi krátce povaříme.
- Nakonec polévku dochutíme polévkovým kořením, dosolíme a důkladně provaříme.
- Omytou, jemně nakrájenou petrželovou nať nebo pažitku vkládáme do polévky při podávání spolu se žemlí, nakrájenou na kostičky a osmaženou na másle.