Mozečková polévka

Ingredience


Hovězí mozek 200 g
Hovězí vývar základní 2 l
Kmín celý 0.6 g
Máslo čerstvé 40 g
Mléko polotučné 300 ml
Mouka pšeničná hladká T 650 120 g
Muškátový květ 0.3 g
Pepř černý mletý 0.6 g
Petržel - nať 6.6 g
Polévkové koření 13.3 g
Sůl 10 g
Tuk 66.6 g
Žemle tuková 80 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Hovězí mozek odblaníme a omyjeme, rozsekáme a podusíme na části tuku. Během dušení jej mírně osolíme.
  2. Ze zbylé dávky tuku a prosáté mouky připravíme světlou jíšku, přidáme kmín, mletý květ a pepř. Za stálého prošlehávání metlou ji zalijeme vlažným vývarem.
  3. Uvedeme do varu a za občasného prošlehání alespoň 20 minut zvolna vaříme.
  4. Ke konci varu do polévky přilijeme mléko, povaříme, procedíme, přidáme připravený mozek a velmi krátce povaříme.
  5. Nakonec polévku dochutíme polévkovým kořením, dosolíme a důkladně provaříme.
  6. Omytou, jemně nakrájenou petrželovou nať nebo pažitku vkládáme do polévky při podávání spolu se žemlí, nakrájenou na kostičky a osmaženou na másle.