Jednoduchý višňový koláč

Ingredience


Citrony 1 ks
Cukr moučkový 1 polévková lžíce
Cukr třtinový 125 g
Kypřicí prášek do pečiva 1 ks
Máslo čerstvé 125 g
Mouka polohrubá 200 g
Sůl 1 špetka
Tuk 1 polévková lžíce
Vanilkový lusk 1 ks
Vejce slepičí 3 ks
Višně 750 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Nejprve si pečlivě omyjeme a osušíme citron. Z jedné poloviny nastrouháme kůru, z celého citronu pak vymačkáme šťávu. Vanilkový lusk podélně nařízneme a vyškrábeme dužinu. Předehřejeme si troubu na 180 stupňů Celsia (horkovzdušnou na 160 stupňů, plynovou na stupeň 2-3).
  2. V míse smícháme máslo, cukr, špetku soli, vanilkovou dřeň, citrónovou kůru a šťávu a vše utřeme do pěny. Postupně přidáváme vejce. Mouku smíchanou s kypřícím práškem prosijeme na krém a vše dobře promícháme.
  3. Višně omyjeme, vypeckujeme a necháme okapat. Rozkládací dortovou formu vymažeme tukem a těsto do ní nalijeme. Na povrch rozložíme připravené višně a pečeme asi 50 minut. Poté koláč vyjmeme a necháme ještě asi 10 minut ve formě chladnout. Nakonec posypeme moučkovým cukrem.