Jednoduchý višňový koláč
Ingredience
Citrony |
1 ks |
Cukr moučkový |
1 polévková lžíce |
Cukr třtinový |
125 g |
Kypřicí prášek do pečiva |
1 ks |
Máslo čerstvé |
125 g |
Mouka polohrubá |
200 g |
Sůl |
1 špetka |
Tuk |
1 polévková lžíce |
Vanilkový lusk |
1 ks |
Vejce slepičí |
3 ks |
Višně |
750 g |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 50 min
-
Počet porcí: 12 porcí
- Nejprve si pečlivě omyjeme a osušíme citron. Z jedné poloviny nastrouháme kůru, z celého citronu pak vymačkáme šťávu. Vanilkový lusk podélně nařízneme a vyškrábeme dužinu. Předehřejeme si troubu na 180 stupňů Celsia (horkovzdušnou na 160 stupňů, plynovou na stupeň 2-3).
- V míse smícháme máslo, cukr, špetku soli, vanilkovou dřeň, citrónovou kůru a šťávu a vše utřeme do pěny. Postupně přidáváme vejce. Mouku smíchanou s kypřícím práškem prosijeme na krém a vše dobře promícháme.
- Višně omyjeme, vypeckujeme a necháme okapat. Rozkládací dortovou formu vymažeme tukem a těsto do ní nalijeme. Na povrch rozložíme připravené višně a pečeme asi 50 minut. Poté koláč vyjmeme a necháme ještě asi 10 minut ve formě chladnout. Nakonec posypeme moučkovým cukrem.