Rybízový koláč s marcipánem

Ingredience


Cukr krupice 50 g
Cukr moučkový 4 polévková lžíce
Marcipánová hmota surová 300 g
Máslo čerstvé 225 g
Mouka polohrubá 225 g
Pomeranče 2 ks
Rybíz bílý 200 g
Rybíz černý 200 g
Rybíz červený 200 g
Tuk 1 polévková lžíce
Tuk Hera jedlý 150 g
Vejce slepičí 3 ks
Želatina bílá plátky 8 plátek
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Do mísy prosijeme mouku, přidáme cukr a Heru a vše velmi důkladně promícháme elektrickým hnětačem. Poté si pomoučíme ruce a hněteme těsto ještě ručně, až je zcela hladké a mírně lesklé.
  2. Z těsta utvoříme bochánek, který nejprve zabalíme do potravinářské folie a uložíme na 30 minut do ledničky.
  3. Předehřejeme si troubu na 200 stupňů Celsia (horkovzdušnou na 180 stupňů, plynovou na stupeň 3-4). Koláčovou formu si vymažeme tukem. Těsto po vyjmutí z chladničky ještě jednou důkladně prohněteme a na pomoučeném vále rozválíme kruh, který by měl být asi o 2 cm větší než je dno formy. Těsto vložíme do formy a utvoříme okraje (asi 2 cm vysoké). Dno těsta propícháme vidličkou a vložíme asi na 15 minut do předehřáté trouby.
  4. Pečlivě obereme rybíz, omyjeme a necháme okapat. Marcipánovou hmotu, vejce a máslo promícháme v míse elektrickým šlehačem, až vznikne hustý krém, kterým stejnoměrně potřeme předpečený koláčový korpus.
  5. Snížíme teplotu v troubě na 170 stupňů Celsia (v horkovzdušné na 150 stupňů, v plynové na stupeň 2) a koláč pečeme ještě asi 30 minut, dokud nejsou jeho okraje zlatohnědé. Necháme zcela vychladnout.
  6. Mezitím necháme ve studené vodě změknout želatinu, vymačkáme ji a necháme rozpustit v horké vodě. Vymačkáme si pomeranče a odměříme 150 ml šťávy, kterou smícháme s rozpuštěnou želatinou a moučkovým cukrem. Vmícháme rybíz a směs necháme asi 30 minut v lednici, až začne tuhnout. Touto směsí pak potřeme vychladlé dno koláče a necháme v lednici, dokud náplň zcela neztuhne.