Bramborové taštičky plněné zelím
Ingredience
Brambory vařené ve slupce |
1 kg |
Cukr krupice |
1 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
60 g |
Mouka pšeničná hrubá |
400 g |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Strouhanka |
60 g |
Sůl |
1 kávová lžička |
Tuk |
60 g |
Vejce slepičí |
1 ks |
Víno bílé |
3 polévková lžíce |
Voda pitná |
2 l |
Zelí hlávkové bílé |
0.5 ks |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Uvařené a vychladlé brambory oloupeme a prolisujeme.
- Přidáme vejce, mouku, sůl a vypracujeme těsto.
- Očistíme a nakrouháme zelí. Tuk rozehřejeme, necháme zkaramelizovat cukr a přidáme zelí, sůl a pepř. Podlijeme a 20 minut pozvolna dusíme. Zalijeme vínem a necháme zcela vydusit. Až je zelí měkké, necháme vychladnout.
- Vyválíme těsto na 0.5cm a nakrájíme na čtverce 8x8 cm.
- Do středu každého čtverce dáme lžíci zelné náplně. Přeložíme a stiskneme pevně kraje.
- Taštičky dáme do osolené vařící vody. Po 10 minutách vyplavou na povrch. Zcedíme a dáme na mísu.
- Podáváme s osmaženou strouhankou na másle.