Chebský makový koláč
Ingredience
Citronová kůra |
1 ks |
Cukr krupice |
150 g |
Droždí |
42 g |
Hrozinky |
70 g |
Mák mletý |
500 g |
Mandle |
100 g |
Máslo čerstvé |
25 g |
Med včelí |
3 polévková lžíce |
Mléko polotučné |
250 ml |
Mouka polohrubá |
500 g |
Sůl |
1 špetka |
Vejce slepičí |
2 ks |
-
Doba přípravy: 0 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 1 porce
- Do mísy dáme mouku a uprostřed uděláme důlek.
- Smícháme droždí s trochou cukru a vlažného mléka a vlijeme do důlku.
- Přikryjeme utěrkou a necháme vykynout.
- Do pěny utřeme máslo se 100g cukru a vmícháme postupně vejce, špetku soli a citronovou kůru.
- Vypracujeme hladké těsto a necháme částečně vykynout.
- Na pomoučněném vále vyválíme placku, dáme na vymazaný plech a necháme kynout.
- Připravíme náplň. Svaříme mléko, cukr, med a máslo.
- Vysypeme mák a vaříme na mírném ohni za stálého míchání.
- Přidáme rozinky a citronovou kůru a necháme vychladnout.
- Rozetřeme na těsto, posypeme směsí mandlí a cukru a dáme do předehřáté trouby.
- Pečeme 30 minut při 180 stupních.
- Teplý koláč nakrájíme na řezy.