Chebský makový koláč

Ingredience


Citronová kůra 1 ks
Cukr krupice 150 g
Droždí 42 g
Hrozinky 70 g
Mák mletý 500 g
Mandle 100 g
Máslo čerstvé 25 g
Med včelí 3 polévková lžíce
Mléko polotučné 250 ml
Mouka polohrubá 500 g
Sůl 1 špetka
Vejce slepičí 2 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Do mísy dáme mouku a uprostřed uděláme důlek.
  2. Smícháme droždí s trochou cukru a vlažného mléka a vlijeme do důlku.
  3. Přikryjeme utěrkou a necháme vykynout.
  4. Do pěny utřeme máslo se 100g cukru a vmícháme postupně vejce, špetku soli a citronovou kůru.
  5. Vypracujeme hladké těsto a necháme částečně vykynout.
  6. Na pomoučněném vále vyválíme placku, dáme na vymazaný plech a necháme kynout.
  7. Připravíme náplň. Svaříme mléko, cukr, med a máslo.
  8. Vysypeme mák a vaříme na mírném ohni za stálého míchání.
  9. Přidáme rozinky a citronovou kůru a necháme vychladnout.
  10. Rozetřeme na těsto, posypeme směsí mandlí a cukru a dáme do předehřáté trouby.
  11. Pečeme 30 minut při 180 stupních.
  12. Teplý koláč nakrájíme na řezy.