Čistý zeleninový vývar

Ingredience


Bobkový list 1 ks
Celer bulvový 0.5 ks
Celer řapíkatý 2 ks
Cibule 1 ks
Hřebíček 1 špetka
Kapusta hlávková 3 ks
Mrkev kořen 3 ks
Olej sójový 1 polévková lžíce
Pepř černý celý 6 ks
Petržel kořen 1 ks
Petržel - nať 1 ks
Pórek 1 ks
Sůl 1 kávová lžička
Tymián čerstvý 1 ks
Voda pitná 2.5 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Mrkev, celer a petržel očistíme, omyjeme a nakrájíme na kousky. Neloupanou cibuli rozčtvrtíme. Opláchnutý pórek podélně rozpůlíme a nakrájíme na drobno podobně jako kapustu a řapíkatý celer.
  2. Ve velkém hrnci rozehřejeme olej a zeleninu opečeme do zlatova. Přidáme petrželku, bylinky, koření, osolíme a zalijeme vodou.
  3. Přivedeme k varu, potom teplotu snížíme a přikryté zvolna vaříme asi 50 minut.
  4. Vývar procedíme přes husté síto. Vývar můžeme zahustit nebo ho použít jako základ na omáčky nebo dušené pokrmy.Z tohoto množství přísad připravíme asi 1l zeleninového vývaru.