Čistý zeleninový vývar
Ingredience
Bobkový list |
1 ks |
Celer bulvový |
0.5 ks |
Celer řapíkatý |
2 ks |
Cibule |
1 ks |
Hřebíček |
1 špetka |
Kapusta hlávková |
3 ks |
Mrkev kořen |
3 ks |
Olej sójový |
1 polévková lžíce |
Pepř černý celý |
6 ks |
Petržel kořen |
1 ks |
Petržel - nať |
1 ks |
Pórek |
1 ks |
Sůl |
1 kávová lžička |
Tymián čerstvý |
1 ks |
Voda pitná |
2.5 l |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 60 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Mrkev, celer a petržel očistíme, omyjeme a nakrájíme na kousky. Neloupanou cibuli rozčtvrtíme. Opláchnutý pórek podélně rozpůlíme a nakrájíme na drobno podobně jako kapustu a řapíkatý celer.
- Ve velkém hrnci rozehřejeme olej a zeleninu opečeme do zlatova. Přidáme petrželku, bylinky, koření, osolíme a zalijeme vodou.
- Přivedeme k varu, potom teplotu snížíme a přikryté zvolna vaříme asi 50 minut.
- Vývar procedíme přes husté síto. Vývar můžeme zahustit nebo ho použít jako základ na omáčky nebo dušené pokrmy.Z tohoto množství přísad připravíme asi 1l zeleninového vývaru.