Zapečené zelné závitky
Ingredience
Cibule |
1 ks |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Protlak rajčatový |
1 polévková lžíce |
Rýže dušená |
4 polévková lžíce |
Sádlo škvařené |
2 polévková lžíce |
Sůl |
1 špetka |
Vepřové maso mleté |
400 g |
Voda pitná |
100 ml |
Zakysaná smetana |
120 ml |
Zelí hlávkové bílé |
1 ks |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 35 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Očistíme zelí, zbavíme ovadlých listů a odlomíme 6 velkých listů, které spaříme v horké vodě. Pokrájíme zbytek zelí na nudličky.
- Na malé kousky nakrájíme oloupanou cibuli.
- Smícháme rajčatový protlak se 100ml vody.
- V hrnci zpěníme na lžíci sádla polovinu cibule a přidáme nakrájené zelí, podlijeme trochou vody a osolíme. Dusíme do poloměkka na mírném ohni.
- Na pánvi zpěníme na zbytku sádla zbytek cibule, přidáme mleté maso a osmahneme do hněda za stálého míchání.
- Vmícháme do hotového masa vařenou rýži, osolíme a opepříme. Rozdělíme masovou směs na spařené zelné listy.
- Listy sbalíme do závitku od silnějšího konce k tenčímu.
- Vymažeme sádlem pekáč, rozložíme na dno polovinu zelí, na zelí vyskládáme závitky a přikryjeme další vrstvou zelí. Zalijeme rozředěným protlakem a 20 minut pečeme.
- Zalijeme pokrm zakysanou smetanou a zapékáme 15 minut.
- Podáváme s chlebem.