Lilek s masem a rýží
Ingredience
Cibule |
1 ks |
Lilek |
600 g |
Olej stolní |
100 ml |
Paprika zelená |
1 ks |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Rajčata |
4 ks |
Rýže loupaná |
200 g |
Sádlo škvařené |
1 polévková lžíce |
Sůl |
1 špetka |
Vejce slepičí |
3 ks |
Vepřové maso mleté |
500 g |
Zakysaná smetana |
150 ml |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 60 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Ve studené vodě propláchneme rýži a dáme do hrnce, zalijeme dvojnásobným množstvím horké vody a dusíme do měkka.
- Oloupeme lilek, pokrájíme na centimetrové plátky, které obalíme v mouce a na oleji osmahneme.
- Oloupeme a nakrájíme cibuli, papriku zbavíme semínek a nakrájíme na nudličky, rajčata nakrájíme na kolečka.
- Sádlo rozehřejeme v hrnci a osmahneme na něm cibuli, přidáme zelenou papriku a osmahneme. Přidáme mleté maso, osolíme, opepříme a promícháme. Zalijeme polovinou smetany a 30 minut dusíme. Necháme vychladnout a vmícháme celá vejce.
- Do vymazané zapékací mísy dáme vrstvu masové směsi, kterou poklademe plátky opečeného lilku a pokapeme smetanou, vrstvy střídáme. Poslední vrstvu dáme masovou směs, kterou poklademe nakrájenými rajčaty.
- Pokapeme smetanou a 30 minut zapékáme ve vyhřáté troubě.