Křehký koláč s mascarpone a fíky

Ingredience


Cukr krupice 60 g
Máslo čerstvé 125 g
Mouka pšeničná hladká T 650 250 g
Sůl 1 špetka
Vejce slepičí 1 ks
Cukr krupice 80 g
Fíky čerstvé 10 ks
Jogurt bílý 100 g
Likér pomerančový 3 polévková lžíce
Marmeláda meruňková 150 g
Mascarpone 250 g
Pomerančová šťáva 2 polévková lžíce
Vaječný žloutek slepičí 3 ks
Želatina bílá plátky 3 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Ze všech přísad rychle vypracujeme soudržné těsto, zabalíme do fólie a necháme cca 1h vychladit v lednici.
  2. Troubu předehřejeme na 200C.
  3. Z těsta vyválíme kulatý plát a vyložíme jím kulatou rozvírací formu. Okraje zvýšíme, dno propíchneme vidličku a pečeme cca 25min.
  4. Mezitím ušleháme v horké vodní lázni žloutky s cukrem do hustého krému. Vyjmeme, přidáme pomerančový likér a šťávu, mascaropone a jogurt.
  5. Želatinu necháme nabobtnat ve vodě podle návodu na obalu, rozpustíme a vmícháme do krému. Naneseme na vychladlý koláč a dáme na 30-45min do lednice.
  6. Fíky omyjeme a rozčvrtíme. Marmeládu rozehřejeme, prolisujeme přes síto a potřeme jí fíky. Naskládáme je na koláč a před podáváním znovu vychladíme.