Křehký koláč s mascarpone a fíky
Ingredience
Cukr krupice |
60 g |
Máslo čerstvé |
125 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
250 g |
Sůl |
1 špetka |
Vejce slepičí |
1 ks |
Cukr krupice |
80 g |
Fíky čerstvé |
10 ks |
Jogurt bílý |
100 g |
Likér pomerančový |
3 polévková lžíce |
Marmeláda meruňková |
150 g |
Mascarpone |
250 g |
Pomerančová šťáva |
2 polévková lžíce |
Vaječný žloutek slepičí |
3 ks |
Želatina bílá plátky |
3 ks |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 25 min
-
Počet porcí: 12 porcí
- Ze všech přísad rychle vypracujeme soudržné těsto, zabalíme do fólie a necháme cca 1h vychladit v lednici.
- Troubu předehřejeme na 200C.
- Z těsta vyválíme kulatý plát a vyložíme jím kulatou rozvírací formu. Okraje zvýšíme, dno propíchneme vidličku a pečeme cca 25min.
- Mezitím ušleháme v horké vodní lázni žloutky s cukrem do hustého krému. Vyjmeme, přidáme pomerančový likér a šťávu, mascaropone a jogurt.
- Želatinu necháme nabobtnat ve vodě podle návodu na obalu, rozpustíme a vmícháme do krému. Naneseme na vychladlý koláč a dáme na 30-45min do lednice.
- Fíky omyjeme a rozčvrtíme. Marmeládu rozehřejeme, prolisujeme přes síto a potřeme jí fíky. Naskládáme je na koláč a před podáváním znovu vychladíme.