Čistý rajčatový vývar se sýrovými krutony

Ingredience


Bazalka 1 ks
Bobkový list 0.5 ks
Celer řapíkatý 2 ks
Česnek 1 stroužek
Cukr krupice 1 kávová lžička
Máslo čerstvé 20 g
Olej olivový extra panenský 2 polévková lžíce
Pepř bílý celý 4 ks
Rajčata 800 g
Rozmarýn čerstvý 1 ks
Šalotka 1 ks
Sůl 1 kávová lžička
Tymián čerstvý 1 ks
Veka 2 krajíc
Vývar zeleninový 0.5 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Řapíkatý celer a šalotku nakrájíme na kousky a opečeme na rozehřátem oleji.
  2. Přidáme omytá, na čtvrtky nakrájená rajčata, bylinky, celý pepř, cukr, osolíme a zalijeme vývarem. Necháme přejít varem, přikryjeme, snížíme teplotu a zvolna vaříme 30 minut.
  3. Veku nakrájíme na drobné kostičky. Do nepříliš rozehřátého oleje prolisujeme oloupaný česnek a dozlatova opékáme.
  4. Přes husté síto procedíme vývar.
  5. Vývar znovu mírně povaříme a odstavíme. Solené máslo nakrájíme na malé kousíčky a metlou je zašleháme do vývaru.
  6. Vývar rozdělíme do čtyř polévkových šálků a posypeme jemně nasekanou bazalkou. Krutony podáváme zvlášť.