Čistý rajčatový vývar se sýrovými krutony
Ingredience
Bazalka |
1 ks |
Bobkový list |
0.5 ks |
Celer řapíkatý |
2 ks |
Česnek |
1 stroužek |
Cukr krupice |
1 kávová lžička |
Máslo čerstvé |
20 g |
Olej olivový extra panenský |
2 polévková lžíce |
Pepř bílý celý |
4 ks |
Rajčata |
800 g |
Rozmarýn čerstvý |
1 ks |
Šalotka |
1 ks |
Sůl |
1 kávová lžička |
Tymián čerstvý |
1 ks |
Veka |
2 krajíc |
Vývar zeleninový |
0.5 l |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Řapíkatý celer a šalotku nakrájíme na kousky a opečeme na rozehřátem oleji.
- Přidáme omytá, na čtvrtky nakrájená rajčata, bylinky, celý pepř, cukr, osolíme a zalijeme vývarem. Necháme přejít varem, přikryjeme, snížíme teplotu a zvolna vaříme 30 minut.
- Veku nakrájíme na drobné kostičky. Do nepříliš rozehřátého oleje prolisujeme oloupaný česnek a dozlatova opékáme.
- Přes husté síto procedíme vývar.
- Vývar znovu mírně povaříme a odstavíme. Solené máslo nakrájíme na malé kousíčky a metlou je zašleháme do vývaru.
- Vývar rozdělíme do čtyř polévkových šálků a posypeme jemně nasekanou bazalkou. Krutony podáváme zvlášť.