Chřestový vývar s drůbežími knedlíčky
Ingredience
Chřest bílý |
250 g |
Citronová kůra |
1 špetka |
Cukr krupice |
1 polévková lžíce |
Kerblík |
1 polévková lžíce |
Kuřecí prsa |
150 g |
Máslo čerstvé |
20 g |
Pepř bílý |
1 špetka |
Pepř cayenský |
1 špetka |
Smetana 12% (konzumní) |
3 polévková lžíce |
Solamyl |
1 kávová lžička |
Sůl |
1 kávová lžička |
Telecí kosti |
1000 g |
Voda pitná |
1.5 l |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 45 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Telecí kosti zalijeme 1.5l vody, osolíme a přivedeme k varu. Zvolna vaříme 2-3 hodiny a z povrchu sbíráme pěnu, dokud se tvoří. Vývar procedíme přes síto.
- Omytý chřest oloupeme a dřevnaté konce odkrojíme. Odkrojky a slupky přidáme s cukrem a máslem do vývaru, který jsem znovu uvedli k varu. Při mírné teplotě je zvolna vaříme 15 minut. Potom je vyjmeme a vložíme chřestové výhonky a vaříme na skus 8-10 minut.
- Vychlazená kuřecí prsa rozmixujeme. Přimixujeme smetanu a škrobovou moučku, sůl, bílý a kajenský pepř a citrónovou kůru. Rychle vypracujeme hladkou hmotu.
- Z vývaru vyjmeme chřest, procedíme ho přes síto a znovu uvedeme do varu a necháme trochu odpařit.
- Z připravené hmoty utvoříme knedlíčky velikosti olivy a vaříme je zvolna ve vývaru několik minut. Polévku podáváme posypanou kerblíkovými lístky.