Chřestový vývar s drůbežími knedlíčky

Ingredience


Chřest bílý 250 g
Citronová kůra 1 špetka
Cukr krupice 1 polévková lžíce
Kerblík 1 polévková lžíce
Kuřecí prsa 150 g
Máslo čerstvé 20 g
Pepř bílý 1 špetka
Pepř cayenský 1 špetka
Smetana 12% (konzumní) 3 polévková lžíce
Solamyl 1 kávová lžička
Sůl 1 kávová lžička
Telecí kosti 1000 g
Voda pitná 1.5 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Telecí kosti zalijeme 1.5l vody, osolíme a přivedeme k varu. Zvolna vaříme 2-3 hodiny a z povrchu sbíráme pěnu, dokud se tvoří. Vývar procedíme přes síto.
  2. Omytý chřest oloupeme a dřevnaté konce odkrojíme. Odkrojky a slupky přidáme s cukrem a máslem do vývaru, který jsem znovu uvedli k varu. Při mírné teplotě je zvolna vaříme 15 minut. Potom je vyjmeme a vložíme chřestové výhonky a vaříme na skus 8-10 minut.
  3. Vychlazená kuřecí prsa rozmixujeme. Přimixujeme smetanu a škrobovou moučku, sůl, bílý a kajenský pepř a citrónovou kůru. Rychle vypracujeme hladkou hmotu.
  4. Z vývaru vyjmeme chřest, procedíme ho přes síto a znovu uvedeme do varu a necháme trochu odpařit.
  5. Z připravené hmoty utvoříme knedlíčky velikosti olivy a vaříme je zvolna ve vývaru několik minut. Polévku podáváme posypanou kerblíkovými lístky.