Tvarohová zebra

Tvarohová zebra - obrázek

Ingredience


Cukr moučkový 250 g
Cukr vanilka 1 ks
Kakao - prášek 3 polévková lžíce
Mléko polotučné 150 ml
Mouka polohrubá 225 g
Pudinkový prášek - vanilkový 1.5 balení
Sůl 1 špetka
Tuk Hera jedlý 100 g
Tvaroh jemný 1000 g
Vejce slepičí 3 ks
Zakysaná smetana 200 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. V míse vyšleháme změklou Heru, 100g cukru, vejce a sůl. Pak přisypeme mouku a šleháme, až vznikne hladké těsto. Rozevírací dotrovou formu důkladně vymažeme tukem a těsto do ní rozprostřeme pomocí prstů. Na bocích ho vytáhneme mírně nahoru – utvoříme okraje.
  2. Náplň: Do šlehací nádoby vyklopíme tvarohy, zakysanou smetanu, cukry a vejce. V hrnku rozmícháme pudinkový nebo škrobový prášek v uvedeném množství mléka a nalijeme také do nádoby a šlehačem vyšleháme na hladký krém.
  3. Polovinu krému přelijeme do jiné nádoby a do původní vyšlehané přidáme 3 polévkové lžíce kakaa, které důkladně zašleháme, aby se neutvořily hrudky.
  4. Vezmeme dvě polévkové lžíce a střídavě lijeme do formy na připravené těsto světlý a tmavý tvarohový krém – vždy doprostřed, utvoří zajímavou strukturu těsta.
  5. Pokud je krém hodně hustý, můžeme s celou formou mírně vodorovně zatřást, tvaroh se srovná do roviny. Tímto způsobem střídavě naplníme celou formu až do spotřebování obou barev krému.
  6. Horkovzdušnou troubu předehřejeme na 175 stupňů Celsia (klasickou asi na 190 – 200 stupňů) a pečeme po dobu 50 - 60 minut. Můžeme propečenost zkoušet špejlí. Kraje tvarohu trochu zhnědnou.
  7. Po vyndání z trouby necháme moučník zchladnout než rozevřeme formu.