Tvarohová zebra
Ingredience
Cukr moučkový |
250 g |
Cukr vanilka |
1 ks |
Kakao - prášek |
3 polévková lžíce |
Mléko polotučné |
150 ml |
Mouka polohrubá |
225 g |
Pudinkový prášek - vanilkový |
1.5 balení |
Sůl |
1 špetka |
Tuk Hera jedlý |
100 g |
Tvaroh jemný |
1000 g |
Vejce slepičí |
3 ks |
Zakysaná smetana |
200 g |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 60 min
-
Počet porcí: 12 porcí
- V míse vyšleháme změklou Heru, 100g cukru, vejce a sůl. Pak přisypeme mouku a šleháme, až vznikne hladké těsto. Rozevírací dotrovou formu důkladně vymažeme tukem a těsto do ní rozprostřeme pomocí prstů. Na bocích ho vytáhneme mírně nahoru – utvoříme okraje.
- Náplň: Do šlehací nádoby vyklopíme tvarohy, zakysanou smetanu, cukry a vejce. V hrnku rozmícháme pudinkový nebo škrobový prášek v uvedeném množství mléka a nalijeme také do nádoby a šlehačem vyšleháme na hladký krém.
- Polovinu krému přelijeme do jiné nádoby a do původní vyšlehané přidáme 3 polévkové lžíce kakaa, které důkladně zašleháme, aby se neutvořily hrudky.
- Vezmeme dvě polévkové lžíce a střídavě lijeme do formy na připravené těsto světlý a tmavý tvarohový krém – vždy doprostřed, utvoří zajímavou strukturu těsta.
- Pokud je krém hodně hustý, můžeme s celou formou mírně vodorovně zatřást, tvaroh se srovná do roviny. Tímto způsobem střídavě naplníme celou formu až do spotřebování obou barev krému.
- Horkovzdušnou troubu předehřejeme na 175 stupňů Celsia (klasickou asi na 190 – 200 stupňů) a pečeme po dobu 50 - 60 minut. Můžeme propečenost zkoušet špejlí. Kraje tvarohu trochu zhnědnou.
- Po vyndání z trouby necháme moučník zchladnout než rozevřeme formu.