Rizoto země moře

Ingredience


Bobkový list 1 ks
Chřest bílý 500 g
Cibule 1 ks
Kalamáry 200 g
Olej olivový 2 polévková lžíce
Pepř bílý 1 špetka
Rýže loupaná 400 g
Sůl 1 kávová lžička
Víno bílé 100 ml
Voda pitná 1 l
Vývar zeleninový 1 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Chřest očistíme a necháme cca 7min vařit ve vodě se špetkou soli, trochou oleje a bobkovým listem. Poté stonky nakrájíme na kolečka a špičky odložíme stranou.
  2. Ve velkém hrnci rozpálíme olej a orestujeme nakrájenou cibuli a stonky chřestu. Přidáme rýži, zlehka orestujeme, zalijeme vínem a vaříme cca 12min. Během vaření postupně přiléváme horký vývar a vždy necháme tekutinu vstřebat.
  3. Na závěr přidáme kalamáry nakrájené na proužky a povaříme ještě cca 3min.
  4. Ochutíme solí a pepřem, zakápneme olejem, dozdobíme špičkami chřestu a zakryté necháme rizoto ještě cca 2min odpočívat.
  5. Podáváme horké.