Rizoto země moře
Ingredience
Bobkový list |
1 ks |
Chřest bílý |
500 g |
Cibule |
1 ks |
Kalamáry |
200 g |
Olej olivový |
2 polévková lžíce |
Pepř bílý |
1 špetka |
Rýže loupaná |
400 g |
Sůl |
1 kávová lžička |
Víno bílé |
100 ml |
Voda pitná |
1 l |
Vývar zeleninový |
1 l |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Chřest očistíme a necháme cca 7min vařit ve vodě se špetkou soli, trochou oleje a bobkovým listem. Poté stonky nakrájíme na kolečka a špičky odložíme stranou.
- Ve velkém hrnci rozpálíme olej a orestujeme nakrájenou cibuli a stonky chřestu. Přidáme rýži, zlehka orestujeme, zalijeme vínem a vaříme cca 12min. Během vaření postupně přiléváme horký vývar a vždy necháme tekutinu vstřebat.
- Na závěr přidáme kalamáry nakrájené na proužky a povaříme ještě cca 3min.
- Ochutíme solí a pepřem, zakápneme olejem, dozdobíme špičkami chřestu a zakryté necháme rizoto ještě cca 2min odpočívat.
- Podáváme horké.