Velikonoční koláče

Ingredience


Cukr krupice 12 kostka
Droždí 0.75 kostka
Majonéza 100 ml
Mléko polotučné 250 ml
Mouka polohrubá 250 g
Mouka pšeničná hladká T 650 250 g
Olej stolní 100 ml
Sůl 1 špetka
Vaječný žloutek slepičí 2 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Do vlažného mléka zamícháme kvasnice a trochu cukru. Necháme vzejít kvásek. Do mísy nasypeme obě mouky, promícháme, přidáme cukr, žloutky, majonézu, olej a kvásek. Vymícháme těsto a necháme na teplém místě kynout.
  2. Po vykynutí z těsta tvoříme malé koláčky, které potřeme máslem a plníme libovolnou směsí (např. makovou, tvarohovou nebo povidlovou).
  3. Koláčky posypeme drobenkou a pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů Celsia dozlatova.