Ořechové jidášky
Ingredience
Cukr krupice |
70 g |
Droždí |
30 g |
Máslo čerstvé |
100 g |
Med včelí |
150 ml |
Mléko polotučné |
250 ml |
Mouka polohrubá |
500 g |
Ořechy vlašské |
1 hrst |
Sůl |
1 špetka |
Vaječný žloutek slepičí |
2 ks |
Vejce slepičí |
1 ks |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 10 porcí
- Z droždí, části mléka, lžičky cukru a lžičky mouky zaděláme kvásek, který necháme vzejít.
- V míse utřeme máslo s cukrem a žloutky do pěny, přidáme špetku soli, vzešlý kvásek, ořechy, zbytek mléka a zaděláme na tužší těsto. Mísu přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout.
- Vykynuté těsto rozkrájíme na kousky, ze kterých vyválíme dlouhé válečky a stáčíme je do spirály. Potřeme rozšlehaným vejcem a na plechu necháme ještě chvíli kynout.
- Poté pečeme v předehřáté troubě. Hotové jidášky potíráme medem.