Ořechové jidášky

Ořechové jidášky - obrázek

Ingredience


Cukr krupice 70 g
Droždí 30 g
Máslo čerstvé 100 g
Med včelí 150 ml
Mléko polotučné 250 ml
Mouka polohrubá 500 g
Ořechy vlašské 1 hrst
Sůl 1 špetka
Vaječný žloutek slepičí 2 ks
Vejce slepičí 1 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Z droždí, části mléka, lžičky cukru a lžičky mouky zaděláme kvásek, který necháme vzejít.
  2. V míse utřeme máslo s cukrem a žloutky do pěny, přidáme špetku soli, vzešlý kvásek, ořechy, zbytek mléka a zaděláme na tužší těsto. Mísu přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout.
  3. Vykynuté těsto rozkrájíme na kousky, ze kterých vyválíme dlouhé válečky a stáčíme je do spirály. Potřeme rozšlehaným vejcem a na plechu necháme ještě chvíli kynout.
  4. Poté pečeme v předehřáté troubě. Hotové jidášky potíráme medem.