Celerové balíčky na bílém víně

Ingredience


Bobkový list 1 ks
Celer řapíkatý 700 g
Hřebíček 1 ks
Mrkev kořen 80 g
Olej olivový 2 polévková lžíce
Pažitka 1 hrst
Pepř černý celý 1 špetka
Šalotka 40 g
Slanina vepřová 60 g
Sůl 1 špetka
Víno bílé 400 ml
Voda pitná 1 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Celerové řapíky očistíme, odstraníme tuhá vlákna, nakrájíme na stejně silné tyčinky dlouhé cca 10cm.
  2. Do hrnce nalijeme vodu, přidáme špetku soli, hřebíček, bobkový list a několik zrnek pepře, vložíme celerové tyčinky a povaříme cca 4min. Poté slijeme a necháme na tácu vychladnout.
  3. Z tyčinek připravíme 12 balíčků a převážeme je několika stébly pažitky.
  4. Mrkev, šalotku a slaninu nakrájíme na kostičky a ve vysokém hrnci orestujeme na rozpáleném oleji. Podlijeme vínem, vložíme celerové balíčky, zakryjeme, snížíme teplotu a cca 15-20min podusíme, dokud se tekutina neodpaří. Mezitím jednou obrátíme.
  5. Balíčky podáváme teplé, se zeleninou a slaninou.