Celerové balíčky na bílém víně
Ingredience
Bobkový list |
1 ks |
Celer řapíkatý |
700 g |
Hřebíček |
1 ks |
Mrkev kořen |
80 g |
Olej olivový |
2 polévková lžíce |
Pažitka |
1 hrst |
Pepř černý celý |
1 špetka |
Šalotka |
40 g |
Slanina vepřová |
60 g |
Sůl |
1 špetka |
Víno bílé |
400 ml |
Voda pitná |
1 l |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 35 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Celerové řapíky očistíme, odstraníme tuhá vlákna, nakrájíme na stejně silné tyčinky dlouhé cca 10cm.
- Do hrnce nalijeme vodu, přidáme špetku soli, hřebíček, bobkový list a několik zrnek pepře, vložíme celerové tyčinky a povaříme cca 4min. Poté slijeme a necháme na tácu vychladnout.
- Z tyčinek připravíme 12 balíčků a převážeme je několika stébly pažitky.
- Mrkev, šalotku a slaninu nakrájíme na kostičky a ve vysokém hrnci orestujeme na rozpáleném oleji. Podlijeme vínem, vložíme celerové balíčky, zakryjeme, snížíme teplotu a cca 15-20min podusíme, dokud se tekutina neodpaří. Mezitím jednou obrátíme.
- Balíčky podáváme teplé, se zeleninou a slaninou.