Čokoládové muffinky
Ingredience
Čokoláda hořká |
100 g |
Cukr krupice |
100 g |
Cukr vanilka |
1 ks |
Kakao - prášek |
3 polévková lžíce |
Kardamom |
1 ks |
Kypřicí prášek do pečiva |
1 kávová lžička |
Martell cognac |
3 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
120 g |
Mouka polohrubá |
200 g |
Skořice mletá |
0.25 kávová lžička |
Sůl |
1 ks |
Vejce slepičí |
2 ks |
Zakysaná smetana |
175 g |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 25 min
-
Počet porcí: 12 porcí
- Troubu předehřejeme na 180 stupňů Celsia (horkovzdušnou na 160 stupňů, plynovou na stupeň 2-3). Do formy na muffinky vložíme papírové košíčky.
- Čokoládu a máslo rozehřejeme ve vodní lázni a poté necháme vychladnout. Přidáme cukr a vanilkový cukr a šleháme tak dlouho, až vznikne hladký krém. Vmícháme do něj vejce, kysanou smetanu, koňak nebo brandy a koření.
- V míse smícháme mouku s kypřícím práškem do pečiva, kakaem a solí. Do této směsi vmícháme krém tak, aby se vše dokonale spojilo (ale netřeme dohladka).
- Těstem plníme papírové formičky asi do dvou třetin a pečeme 20 - 25 minut. Po vyjmutí z trouby necháme chvilku chladnout, ale podáváme ještě teplé.