Žďárská zelňačka
Ingredience
Česnek |
5 stroužek |
Cibule |
50 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
50 g |
Pepř černý mletý |
4 špetka |
Sádlo škvařené |
50 g |
Skopové maso přední |
150 g |
Smetana 33% (šlehačka) |
1 dl |
Sůl |
1 kávová lžička |
Zázvor mletý |
4 špetka |
Zelí kysané |
350 g |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 80 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Skopové maso omyjeme a pozvolna uvaříme ve slané vodě.
- Jakmile je maso měkké, vývar přecedíme a maso necháme vychladnout. Pak je nakrájíme na drobné kostičky.
- Překrájíme kyselé zelí, zalijeme částí masového vývaru a necháme dusit pod pokličkou asi 30 minut.
- Nakrájíme nadrobnou cibuli, necháme zpěnit na sádle a přisypáváme hladkou mouku. Usmažíme dorůžova jíšku.
- Tu pak zalijeme zbylým vývarem, rozšleháme a přivedeme do varu. Vaříme ještě asi 30 minut.
- Přidáme nakrájené maso, dušené zelí, pepř, zázvor a vaříme dalších 10 minut.
- Při podávání přidáme do každé porce trochu smetany.