Žďárská zelňačka

Ingredience


Česnek 5 stroužek
Cibule 50 g
Mouka pšeničná hladká T 650 50 g
Pepř černý mletý 4 špetka
Sádlo škvařené 50 g
Skopové maso přední 150 g
Smetana 33% (šlehačka) 1 dl
Sůl 1 kávová lžička
Zázvor mletý 4 špetka
Zelí kysané 350 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Skopové maso omyjeme a pozvolna uvaříme ve slané vodě.
  2. Jakmile je maso měkké, vývar přecedíme a maso necháme vychladnout. Pak je nakrájíme na drobné kostičky.
  3. Překrájíme kyselé zelí, zalijeme částí masového vývaru a necháme dusit pod pokličkou asi 30 minut.
  4. Nakrájíme nadrobnou cibuli, necháme zpěnit na sádle a přisypáváme hladkou mouku. Usmažíme dorůžova jíšku.
  5. Tu pak zalijeme zbylým vývarem, rozšleháme a přivedeme do varu. Vaříme ještě asi 30 minut.
  6. Přidáme nakrájené maso, dušené zelí, pepř, zázvor a vaříme dalších 10 minut.
  7. Při podávání přidáme do každé porce trochu smetany.