Dušený okoun
Ingredience
Bambusové listy |
8 ks |
Cukr krupice |
3 kávová lžička |
Lotosový kořen |
250 g |
Mrkev kořen |
250 g |
Mušle v nálevu |
250 g |
Ocet jablečný |
100 ml |
Okoun říční |
500 g |
Okurka salátová |
250 g |
Olej sezamový |
3 polévková lžíce |
Sirup zázvorový |
3 polévková lžíce |
Sůl |
1 špetka |
Víno rýžové čínské |
3 polévková lžíce |
Vývar zeleninový |
250 ml |
-
Doba přípravy: 40 min
-
Doba vaření: 0 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Lotosový kořen oloupeme a nakrájíme na tenká kolečka. Oloupanou okurku a mrkev nakrájíme rovněž na kolečka.
- Jablečný ocet smícháme se zeleninovým vývarem, cukrem a solí, přivedeme k varu, vložíme zeleninu a na mírném ohni vaříme cca 5-6min. Poté zeleninu vyjmeme a necháme okapat.
- Bambusové listy omyjeme horkou vodou a osušíme. Vždy dvěma listy vyložíme bambusové košíčky a necháme je přečnívat přes okraj.
- Rybu omyjeme a necháme cca 5min marinovat v oleji rozmíchaném se zázvorovou šťávou a rýžovým vínem.
- Mušle necháme okapat na sítě.
- Zeleninu rozdělíme na bambusové listy, na ni položíme rybu a mušle. Přečnívající listy přeložíme dostředu a utvoříme balíčky.
- Ve woku přivedeme opět k varu vývar, usadíme košíčky a zakryté vaříme v páře cca 10min.
- Ihned podáváme.