Dušený okoun

Ingredience


Bambusové listy 8 ks
Cukr krupice 3 kávová lžička
Lotosový kořen 250 g
Mrkev kořen 250 g
Mušle v nálevu 250 g
Ocet jablečný 100 ml
Okoun říční 500 g
Okurka salátová 250 g
Olej sezamový 3 polévková lžíce
Sirup zázvorový 3 polévková lžíce
Sůl 1 špetka
Víno rýžové čínské 3 polévková lžíce
Vývar zeleninový 250 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Lotosový kořen oloupeme a nakrájíme na tenká kolečka. Oloupanou okurku a mrkev nakrájíme rovněž na kolečka.
  2. Jablečný ocet smícháme se zeleninovým vývarem, cukrem a solí, přivedeme k varu, vložíme zeleninu a na mírném ohni vaříme cca 5-6min. Poté zeleninu vyjmeme a necháme okapat.
  3. Bambusové listy omyjeme horkou vodou a osušíme. Vždy dvěma listy vyložíme bambusové košíčky a necháme je přečnívat přes okraj.
  4. Rybu omyjeme a necháme cca 5min marinovat v oleji rozmíchaném se zázvorovou šťávou a rýžovým vínem.
  5. Mušle necháme okapat na sítě.
  6. Zeleninu rozdělíme na bambusové listy, na ni položíme rybu a mušle. Přečnívající listy přeložíme dostředu a utvoříme balíčky.
  7. Ve woku přivedeme opět k varu vývar, usadíme košíčky a zakryté vaříme v páře cca 10min.
  8. Ihned podáváme.