Základní zvěřinový vývar

Ingredience


Bobkový list 2 ks
Cibule 50 g
Houby čerstvé 1 hrst
Jalovec 2 ks
Nové koření celé 3 ks
Pepř černý celý 5 ks
Srnčí plec 1 kg
Sůl 1 kávová lžička
Tymián sušený 2 špetka
Víno červené 2 polévková lžíce
Voda pitná 1.8 l
Zelenina kořenová 150 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Maso opláchneme, nakrájíme na menší kousky, kosti nasekáme a vše krátce spaříme ve vařící vodě.
  2. Přendáme do jiného hrnce s vroucí vodou, osolíme, přidáme několik kuliček pepře, nového koření, jalovce, 2 bobkové listy, 2 špetky tymiánu a vaříme pozvolna, aby se nám vývar nezkalil.
  3. Asi po 2 hodinách přidáme nakrájenou cibuli, zeleninu a trochu hub. Pokud použijeme sušené houby, necháme je před použitím asi 15 minut nabobtnat ve vlažné vodě. Vývar ještě povaříme asi 15 minut, můžeme dochutit 2 lžícemi červeného vína a ihned přecedíme přes hustý cedník.
  4. Zvěřinový vývar můžeme použít jako základ do některých omáček a jídel. Nebo přímo jako polévku, kdy přidáme maso a vnitřnosti ze zvěřiny.