Základní zvěřinový vývar
Ingredience
Bobkový list |
2 ks |
Cibule |
50 g |
Houby čerstvé |
1 hrst |
Jalovec |
2 ks |
Nové koření celé |
3 ks |
Pepř černý celý |
5 ks |
Srnčí plec |
1 kg |
Sůl |
1 kávová lžička |
Tymián sušený |
2 špetka |
Víno červené |
2 polévková lžíce |
Voda pitná |
1.8 l |
Zelenina kořenová |
150 g |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 140 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Maso opláchneme, nakrájíme na menší kousky, kosti nasekáme a vše krátce spaříme ve vařící vodě.
- Přendáme do jiného hrnce s vroucí vodou, osolíme, přidáme několik kuliček pepře, nového koření, jalovce, 2 bobkové listy, 2 špetky tymiánu a vaříme pozvolna, aby se nám vývar nezkalil.
- Asi po 2 hodinách přidáme nakrájenou cibuli, zeleninu a trochu hub. Pokud použijeme sušené houby, necháme je před použitím asi 15 minut nabobtnat ve vlažné vodě. Vývar ještě povaříme asi 15 minut, můžeme dochutit 2 lžícemi červeného vína a ihned přecedíme přes hustý cedník.
- Zvěřinový vývar můžeme použít jako základ do některých omáček a jídel. Nebo přímo jako polévku, kdy přidáme maso a vnitřnosti ze zvěřiny.