Jablková žemlovka
Ingredience
Cukr krupice |
150 g |
Cukr vanilka |
1 ks |
Hrozinky |
10 g |
Jablka |
500 g |
Máslo čerstvé |
150 g |
Mléko polotučné |
5 dl |
Ořechy vlašské |
5 dkg |
Skořice mletá |
1 kávová lžička |
Vejce slepičí |
2 ks |
Žemle tuková |
8 ks |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 45 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Veku nebo žemle, případně vánočku nakrájíme na tenké plátky.
- Vymastíme pekáč polovinou másla, na dno poskládáme vedle sebe 1/3 plátků žemle, kterou jsme před tím namočili v rozšlehaných vejcích s mlékem.
- Na plátky pak rozprostřeme polovinu nastrouhaných nebo nakrájených jablek, posypeme opranými a spařenými rozinkami, polovinou krupicového cukru smíchaného s vanilkovým cukrem a skořicí. Také můžeme posypat strouhanými ořechy a rozinkami.
- Potom položíme vrstvu žemle namočené ve vejcích s mlékem a na žemle dáme zbylou polovinu jablek s cukrem, skořicí, rozinkami a ořechy.
- Poslední vrstvu tvoří opět plátky smočené žemle. Pokapeme je zbytkem rozpuštěného másla a dáme péct do vyhřáté trouby. Pečeme dorůžova.
- Upečenou žemlovku rozdělíme na čtvercové porce a posypeme moučkovým cukrem.