Jablková žemlovka

Jablková žemlovka - obrázek

Ingredience


Cukr krupice 150 g
Cukr vanilka 1 ks
Hrozinky 10 g
Jablka 500 g
Máslo čerstvé 150 g
Mléko polotučné 5 dl
Ořechy vlašské 5 dkg
Skořice mletá 1 kávová lžička
Vejce slepičí 2 ks
Žemle tuková 8 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Veku nebo žemle, případně vánočku nakrájíme na tenké plátky.
  2. Vymastíme pekáč polovinou másla, na dno poskládáme vedle sebe 1/3 plátků žemle, kterou jsme před tím namočili v rozšlehaných vejcích s mlékem.
  3. Na plátky pak rozprostřeme polovinu nastrouhaných nebo nakrájených jablek, posypeme opranými a spařenými rozinkami, polovinou krupicového cukru smíchaného s vanilkovým cukrem a skořicí. Také můžeme posypat strouhanými ořechy a rozinkami.
  4. Potom položíme vrstvu žemle namočené ve vejcích s mlékem a na žemle dáme zbylou polovinu jablek s cukrem, skořicí, rozinkami a ořechy.
  5. Poslední vrstvu tvoří opět plátky smočené žemle. Pokapeme je zbytkem rozpuštěného másla a dáme péct do vyhřáté trouby. Pečeme dorůžova.
  6. Upečenou žemlovku rozdělíme na čtvercové porce a posypeme moučkovým cukrem.