Beránek velikonoční

Ingredience


Citronová šťáva 1 polévková lžíce
Cukr krupice 10 dkg
Hrozinky 2 polévková lžíce
Mandle 1 hrst
Máslo čerstvé 1 kávová lžička
Mouka polohrubá 20 dkg
Mouka pšeničná hrubá 3 špetka
Vejce slepičí 5 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. V míse ušleháme 5 žloutků s cukrem.
  2. Mezi tím si dáme do malé nádoby vařit vodu, jakmile začne vařit, vhodíme do ní hrst mandlí, necháme asi 2 min. povařit a vodu slijeme. Mandle vyloupneme ze slupky.
  3. Horkou vodou si spaříme rozinky.
  4. Do utřené směsi přidáme asi 1 lžíci citronové šťávy, postupně zašleháváme mouku a na každý žloutek přidáme lžíci studené vody (pokud jsou vejce větší, přidáme navíc 2 lžíce vody).
  5. Pak přisypeme rozinky a na drobné kousky nasekané mandle. Nakonec zamícháme sníh z bílků.
  6. Formu vymastíme a lehce vysypeme moukou, do očí dáme po jedné rozince a na čumáček vyloupnutou mandli. Pečeme pozvolna v předehřáté troubě asi 30-40 minut.
  7. Po upečení necháme vychladnout, vyndáme z formy a pocukrujeme moučkovým cukrem.