Beránek velikonoční
Ingredience
Citronová šťáva |
1 polévková lžíce |
Cukr krupice |
10 dkg |
Hrozinky |
2 polévková lžíce |
Mandle |
1 hrst |
Máslo čerstvé |
1 kávová lžička |
Mouka polohrubá |
20 dkg |
Mouka pšeničná hrubá |
3 špetka |
Vejce slepičí |
5 ks |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 35 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- V míse ušleháme 5 žloutků s cukrem.
- Mezi tím si dáme do malé nádoby vařit vodu, jakmile začne vařit, vhodíme do ní hrst mandlí, necháme asi 2 min. povařit a vodu slijeme. Mandle vyloupneme ze slupky.
- Horkou vodou si spaříme rozinky.
- Do utřené směsi přidáme asi 1 lžíci citronové šťávy, postupně zašleháváme mouku a na každý žloutek přidáme lžíci studené vody (pokud jsou vejce větší, přidáme navíc 2 lžíce vody).
- Pak přisypeme rozinky a na drobné kousky nasekané mandle. Nakonec zamícháme sníh z bílků.
- Formu vymastíme a lehce vysypeme moukou, do očí dáme po jedné rozince a na čumáček vyloupnutou mandli. Pečeme pozvolna v předehřáté troubě asi 30-40 minut.
- Po upečení necháme vychladnout, vyndáme z formy a pocukrujeme moučkovým cukrem.