Štrůdl z tvarohového těsta

Štrůdl z tvarohového těsta - obrázek

Ingredience


Cukr krupice 3 polévková lžíce
Cukr moučkový 2 polévková lžíce
Cukr vanilka 1 ks
Hrozinky 5 dkg
Jablka 6 ks
Mouka polohrubá 250 g
Mouka pšeničná hladká T 650 4 polévková lžíce
Ořechy vlašské 5 dkg
Skořice mletá 0.5 kávová lžička
Strouhanka 4 polévková lžíce
Sůl 1 špetka
Tuk rostlinný 250 g
Tvaroh jemný 250 g
Vaječný žloutek slepičí 1 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. V míse si připravíme hladké těsto z tvarohu, tuku, 2 lžiček vanilkového cukru, 2 lžic moučkového cukru, mouky a špetky soli.
  2. Jablka oloupeme a nakrájíme na menší placaté kousky nebo nastrouháme nahrubo.
  3. V misce si rozmícháme 3 lžíce pískového cukru se skořicí a vanilkovým cukrem.
  4. Připravené těsto si rozdělíme na 2 díly a na pomoučeném vále vyválíme 2 delší pláty asi 2-3 mm silné a asi 30 cm dlouhé. Každý přeložíme tak, že si prostředek necháme na naplnění a přeložíme přes něj dva konce plátu. Opatrně je přendáme podélně na plech, který jsme si vyložily papírem na pečení.
  5. Nejprve si naplníme jeden plát tak, že těsto rozevřeme, lehce posypeme strouhankou, položíme vrstvu jablek, přidáme rozinky, vlašské ořechy, pocukrujeme skořicovým cukrem a opět asi jednou lžící posypeme strouhankou, která nám vsaje šťávu z jablek. Nejprve zakryjeme jedním koncem plátu a přes něj přeložíme druhý konec. Stejným způsobem naplníme druhý plát z těsta.
  6. Oba štrůdly potřeme rozšlehaným žloutkem a dáme péct do vyhřáté trouby. Pečeme prudčeji asi 20-25 minut.
  7. Po upečení vyjmeme, necháme zchladnout, pocukrujeme a můžeme podávat.