Štrůdl z tvarohového těsta
Ingredience
Cukr krupice |
3 polévková lžíce |
Cukr moučkový |
2 polévková lžíce |
Cukr vanilka |
1 ks |
Hrozinky |
5 dkg |
Jablka |
6 ks |
Mouka polohrubá |
250 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
4 polévková lžíce |
Ořechy vlašské |
5 dkg |
Skořice mletá |
0.5 kávová lžička |
Strouhanka |
4 polévková lžíce |
Sůl |
1 špetka |
Tuk rostlinný |
250 g |
Tvaroh jemný |
250 g |
Vaječný žloutek slepičí |
1 ks |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 25 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- V míse si připravíme hladké těsto z tvarohu, tuku, 2 lžiček vanilkového cukru, 2 lžic moučkového cukru, mouky a špetky soli.
- Jablka oloupeme a nakrájíme na menší placaté kousky nebo nastrouháme nahrubo.
- V misce si rozmícháme 3 lžíce pískového cukru se skořicí a vanilkovým cukrem.
- Připravené těsto si rozdělíme na 2 díly a na pomoučeném vále vyválíme 2 delší pláty asi 2-3 mm silné a asi 30 cm dlouhé. Každý přeložíme tak, že si prostředek necháme na naplnění a přeložíme přes něj dva konce plátu. Opatrně je přendáme podélně na plech, který jsme si vyložily papírem na pečení.
- Nejprve si naplníme jeden plát tak, že těsto rozevřeme, lehce posypeme strouhankou, položíme vrstvu jablek, přidáme rozinky, vlašské ořechy, pocukrujeme skořicovým cukrem a opět asi jednou lžící posypeme strouhankou, která nám vsaje šťávu z jablek. Nejprve zakryjeme jedním koncem plátu a přes něj přeložíme druhý konec. Stejným způsobem naplníme druhý plát z těsta.
- Oba štrůdly potřeme rozšlehaným žloutkem a dáme péct do vyhřáté trouby. Pečeme prudčeji asi 20-25 minut.
- Po upečení vyjmeme, necháme zchladnout, pocukrujeme a můžeme podávat.