Holub domácí nadívaný

Ingredience


Holub 10 ks
Játra holubí 100 g
Máslo čerstvé 150 g
Mléko polotučné 400 ml
Muškátový květ 1 g
Petržel - nať 10 g
Sůl 30 g
Vejce slepičí 80 g
Voda pitná 400 ml
Žemle tuková 500 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Pečlivě očištěné mladé holuby opláchneme a necháme okapat. Kůži na prsou uvolníme pro náplň.
  2. Jatérka opatrně zbavíme žluče, očistíme je a opláchneme.
  3. Příprava nádivky: Žemle oloupeme, nakrájíme na malé kostičky, pokropíme mlékem a necháme vsáknout.
  4. Holubí játra nakrájíme na malé kostičky. Máslo vyšleháme se žloutky, osolíme, přidáme omytou a jemně nakrájenou petrželovou nať, mletý květ, navlhčené žemle a játra. Vše promícháme.
  5. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a lehce jej do nádivky vmícháme.
  6. Holuby plníme nádivkou, stáhneme je nití nebo jehlicí, na povrchu i uvnitř mírně osolíme a upečeme je na 2/3 dávky másla. Během pečení holuby přeléváme výpekem a podléváme trochou vody.
  7. Upečené holuby vyjmeme. Zbylou šťávu zjemníme máslem, přisolíme a krátce převaříme.
  8. Při podávání rozsekneme holuby na dvě stejné půlky a přeléváme je šťávou.