Holub domácí nadívaný
Ingredience
Holub |
10 ks |
Játra holubí |
100 g |
Máslo čerstvé |
150 g |
Mléko polotučné |
400 ml |
Muškátový květ |
1 g |
Petržel - nať |
10 g |
Sůl |
30 g |
Vejce slepičí |
80 g |
Voda pitná |
400 ml |
Žemle tuková |
500 g |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 60 min
-
Počet porcí: 10 porcí
- Pečlivě očištěné mladé holuby opláchneme a necháme okapat. Kůži na prsou uvolníme pro náplň.
- Jatérka opatrně zbavíme žluče, očistíme je a opláchneme.
- Příprava nádivky: Žemle oloupeme, nakrájíme na malé kostičky, pokropíme mlékem a necháme vsáknout.
- Holubí játra nakrájíme na malé kostičky. Máslo vyšleháme se žloutky, osolíme, přidáme omytou a jemně nakrájenou petrželovou nať, mletý květ, navlhčené žemle a játra. Vše promícháme.
- Z bílků vyšleháme tuhý sníh a lehce jej do nádivky vmícháme.
- Holuby plníme nádivkou, stáhneme je nití nebo jehlicí, na povrchu i uvnitř mírně osolíme a upečeme je na 2/3 dávky másla. Během pečení holuby přeléváme výpekem a podléváme trochou vody.
- Upečené holuby vyjmeme. Zbylou šťávu zjemníme máslem, přisolíme a krátce převaříme.
- Při podávání rozsekneme holuby na dvě stejné půlky a přeléváme je šťávou.