Pečeně slovenská

Ingredience


Anglická slanina 60 g
Bobkový list 1 ks
Celer bulvový 100 g
Cibule 1 ks
Hovězí maso zadní 700 g
Kapary sterilované 1 polévková lžíce
Máslo čerstvé 50 g
Mouka pšeničná hladká T 650 30 g
Mrkev kořen 100 g
Nové koření celé 1 špetka
Pepř černý celý 1 špetka
Petržel - nať 1 špetka
Sádlo škvařené 80 g
Smetana 12% (konzumní) 2.5 dl
Sůl 1 špetka
Tymián sušený 1 špetka
Vaječný žloutek slepičí 1 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Na kolečka nakrájíme kořenovou zeleninu a cibuli, osmahneme na sádle, zalijeme horkou vodou a přidáme celý pepř, nové koření, bobkový list a tymián.
  2. Očistíme maso, naklepeme, osolíme, protkneme proužky slaniny, dáme do zeleninového základu, podlijeme podle potřeby a v předehřáté troubě podusíme zvolna do měkka.
  3. Během dušení maso obrátíme a podléváme šťávou.
  4. Měkké maso vyndáme a nakrájíme na plátky.
  5. Šťávu z masa vysmahneme na tuku, zaprášíme moukou, osmahneme a prolisujeme skrz síto.
  6. Přilijeme do omáčky smetanu, ve které jsme rozšlehali žloutek a krátce povaříme.
  7. Nakrájené maso dáme do omáčky a přihřejeme.
  8. Podáváme s brambory a zeleninou, nejlépe s dušenou mrkví a s celerem.