Hovězí pečeně na smetaně
Ingredience
Anglická slanina |
50 g |
Bobkový list |
1 ks |
Cibule |
1 ks |
Citronová šťáva |
1 ks |
Cukr krupice |
5 g |
Hovězí maso zadní |
800 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
20 g |
Nové koření celé |
2 ks |
Ocet kvasný lihový |
1 kávová lžička |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Sůl |
1 špetka |
Tymián sušený |
1 špetka |
Víno bílé |
3 polévková lžíce |
Zakysaná smetana |
3 dl |
-
Doba přípravy: 0 min
-
Doba vaření: 120 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Nakrájenou cibuli a kořenovou zeleninu osmažíme na rozpáleném sádle do růžova, přidáme všechno koření a zalijeme horkou vodou. Do základu vložíme osolené maso protknuté slaninou, přiklopíme a do měkka dusíme.
- Během dušení podléváme dle potřeby horkou vodou.
- Měkké maso vložíme do vyhřáté trouby a necháme ho zčervenat.
- Poté vyndáme, nakrájíme a dáme na mísu.
- Šťávu vydusíme na tuk, zasypeme moukou, podusíme, zalijeme horkou vodou, rozšlehanou kyselou smetanou a citrónovou šťávou, přidáme víno a povaříme. Osolíme omáčku dle chuťi, okyselíme, osladíme cukrem osmahnutým do žluta.
- Hotovou omáčku přecedíme a podáváme s knedlíky nebo noky.