Hovězí pečeně na smetaně

Ingredience


Anglická slanina 50 g
Bobkový list 1 ks
Cibule 1 ks
Citronová šťáva 1 ks
Cukr krupice 5 g
Hovězí maso zadní 800 g
Mouka pšeničná hladká T 650 20 g
Nové koření celé 2 ks
Ocet kvasný lihový 1 kávová lžička
Pepř černý mletý 1 špetka
Sůl 1 špetka
Tymián sušený 1 špetka
Víno bílé 3 polévková lžíce
Zakysaná smetana 3 dl
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Nakrájenou cibuli a kořenovou zeleninu osmažíme na rozpáleném sádle do růžova, přidáme všechno koření a zalijeme horkou vodou. Do základu vložíme osolené maso protknuté slaninou, přiklopíme a do měkka dusíme.
  2. Během dušení podléváme dle potřeby horkou vodou.
  3. Měkké maso vložíme do vyhřáté trouby a necháme ho zčervenat.
  4. Poté vyndáme, nakrájíme a dáme na mísu.
  5. Šťávu vydusíme na tuk, zasypeme moukou, podusíme, zalijeme horkou vodou, rozšlehanou kyselou smetanou a citrónovou šťávou, přidáme víno a povaříme. Osolíme omáčku dle chuťi, okyselíme, osladíme cukrem osmahnutým do žluta.
  6. Hotovou omáčku přecedíme a podáváme s knedlíky nebo noky.