Hovězí polévka s játrovou rýží, noky nebo knedlíčky
Ingredience
Česnek |
10 g |
Cibule |
20 g |
Játra hovězí |
200 g |
Majoránka |
0.5 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
30 g |
Pepř černý mletý |
1 g |
Petržel - nať |
10 g |
Polévkové koření |
13.3 g |
Strouhanka |
80 g |
Sůl |
10 g |
Vejce slepičí |
1 ks |
Voda pitná |
60 ml |
Vývar z hovězích kostí |
2 l |
Žemle tuková |
100 g |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 10 min
-
Počet porcí: 10 porcí
- Hovězí játra očistíme, opláchneme a nakrájíme na menší kousky, přidáme navlhčenou a vymačkanou žemli, cibuli a vše najemno umeleme.
- Do umleté směsi zamícháme strouhanku, česnek utřený se solí, prosátou mouku a vejce. Směs okořeníme drcenou majoránkou a mletým pepřem.
- Vše dobře promícháme a do vařícího hovězího vývaru zavaříme jako játrovou rýži, noky nebo knedlíčky.
- Hotovou polévku dochutíme polévkovým kořením a převaříme.
- Omytou, jemně nakrájenou petrželovou nať nebo pažitku vkládáme do polévky při podávání.
- Játrové noky - vykrajujeme je navlhčenou polévkovou lžící a zaváříme do vývaru.
- Játrové knedlíčky - tvarujeme obvyklým způsobem a zaváříme do vývaru jako noky.