Hovězí polévka s játrovou rýží, noky nebo knedlíčky

Ingredience


Česnek 10 g
Cibule 20 g
Játra hovězí 200 g
Majoránka 0.5 g
Mouka pšeničná hladká T 650 30 g
Pepř černý mletý 1 g
Petržel - nať 10 g
Polévkové koření 13.3 g
Strouhanka 80 g
Sůl 10 g
Vejce slepičí 1 ks
Voda pitná 60 ml
Vývar z hovězích kostí 2 l
Žemle tuková 100 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Hovězí játra očistíme, opláchneme a nakrájíme na menší kousky, přidáme navlhčenou a vymačkanou žemli, cibuli a vše najemno umeleme.
  2. Do umleté směsi zamícháme strouhanku, česnek utřený se solí, prosátou mouku a vejce. Směs okořeníme drcenou majoránkou a mletým pepřem.
  3. Vše dobře promícháme a do vařícího hovězího vývaru zavaříme jako játrovou rýži, noky nebo knedlíčky.
  4. Hotovou polévku dochutíme polévkovým kořením a převaříme.
  5. Omytou, jemně nakrájenou petrželovou nať nebo pažitku vkládáme do polévky při podávání.
  6. Játrové noky - vykrajujeme je navlhčenou polévkovou lžící a zaváříme do vývaru.
  7. Játrové knedlíčky - tvarujeme obvyklým způsobem a zaváříme do vývaru jako noky.