Domácí marcipán a co s ním
Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat
0 0

Domácí marcipán a co s ním

Obrázek

Třetí adventní neděli máme za sebou a ve většině domácností už je napečeno. A teď přichází čas na nepečené cukroví. Které můžete vyrábět klidně na poslední chvíli. Použít do něj můžete domácí marcipán – vyrobit ho není těžké. Naučíme vás, jak si připravit mandlový i mléčný (falešný) marcipán a jak ho využít k výrobě vánočního cukroví.

Víte, odkud vůbec marcipán pochází? Na tom se vlastně nemohou shodnout ani odborníci. Marcipán se vyráběl ve středověkém Španělsku a Sicílii, nejspíše se tam však rozšířil z Persie, tyto oblasti totiž byly v rukou muslimů. Později se mistry v přípravě marcipánu stala severoněmecká města, jako Lübeck nebo Královec (dnešní Kaliningrad).

Ten tradiční marcipán se samozřejmě připravuje z mandlí, pokud ale z nějakého důvodu nejíte ořechy, můžete si připravit variantu ze sušeného mléka. Anebo zkuste obě verze.

Mandlový marcipán

  • 220 g mandlí

  • 220 g moučkového cukru

  • 1 – 2 vaječné bílky

  • 1 lžička vanilkového extraktu

Mandle vložíme do mísy, zalijeme vroucí vodou a necháme pár minut stát, poté vodu slijeme, mandle necháme trochu zchladnout a poté z nich prsty sloupneme slupku. Oloupané mandle necháme dobře oschnout. Dobře je rozmixujeme nebo umeleme, měly by být co nejjemnější. Mleté mandle promícháme s moučkovým cukrem a přidáme jeden vaječný bílek a vanilkový extrakt. Dobře rukama propracujeme, případně si můžeme pomoci kuchyňským robotem. Vezmeme do dlaně trochu hmoty, pevně zmáčkneme a pěst rozevřeme – pokud hmota zůstala pospolu a dobře drží, je hotovo, pokud se naopak rozpadá, je třeba přidat druhý bílek, nejprve jen lžíci a v případě potřeby postupně doplňovat. Až získáme správnou konzistenci, můžeme dát marcipán vychladit, anebo se rovnou pustit do přípravy cukroví.

Mléčný (falešný) marcipán

  • 170 g sušeného plnotučného mléka

  • 130 g moučkového cukru

  • 1 – 2 bílky

  • 1 lžička vanilkového extraktu

Sušené mléko dobře promícháme s moučkovým cukrem, přidáme jeden bílek a vanilkový extrakt. Směs dobře promícháme, trochu jí vezmeme do ruky a stiskneme, pokud hmota nedrží při sobě a rozsýpá se, přidáme ještě lžíci bílku. Test zopakujeme a případně přidáme další bílek. Marcipán propracujeme a buď hned použijeme, anebo uložíme do lednice.

Obrázek

Vyrobit marcipán už umíme. A teď si z něj připravíme skvělé vánoční cukroví. U receptů záměrně neuvádíme, který typ marcipánu použít, je to čistě na vás.

Hříbečci

  • 200 g marcipánu

  • 3 lžíce holandského kakaa

Jednodušší cukroví už existovat nemůže! Z marcipánu oddělíme kousek a vyválíme ho na širší váleček. Z dalšího kousku vytvoříme kuličku a dlaní ji mírně zploštíme. Prst smočíme ve vodě, potřeme jím jednu stranu válečku a připevníme ji k placičce, tu vytvarujeme jako klobouk houby. Klobouk nyní poválíme v holandském kakau a necháme zaschnout.

 

Komentáře

Přidat komentář
Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail


Souhlasím se zasíláním zajímavých informací a akcí z portálu Milujivareni.cz

Souhlasím a jsem seznámen/a s podmínkami ochrany osobních údajů.
 
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist