Jak připravit jehněčí
Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat
0 0

Jak připravit jehněčí

Obrázek

Jehněčí maso je populární surovinou v jihovýchodní Evropě a na Blízkém východě, cestu si ale našlo i na naše stoly, a to především při příležitosti oslavy Velikonoc. Tento druh masa vyniká svou jemnou chutí, křehkostí a malým množstvím tuku, je tedy vhodné i pro ty, kdo drží dietu.

Mnohé z nás na jehněčím a skopovém mase odpuzuje jeho typické aroma a chuť. Jestli je to i vás případ, buďte si jisti, že jehněčí je o dost méně výrazné než maso dospělých ovcí a koz. Pokud i tak váháte, stačí jehněčí trochu více ochutit bylinkami a česnekem, anebo maso zbavit tuku a vaziva, kde se specifická chuť a vůně vyskytuje nejvíce.

Dělení jehněčího masa

Když se rozhodnete připravit ke slavnostnímu obědu jehněčí, musíte zvolit správný kus masa, protože některé se hodí k minutkové úpravě a jiné zase potřebují dlouhý pobyt v troubě.

  • Kýta – jehněčí kýta mívá hmotnost mezi 1,5 a 3 kily a prodává se i s kostí. Ta se v masu nechává, dodá mu totiž šťavnatost a chuť. Kýta se nejčastěji připravuje vcelku, a sice dlouhým pozvolným pečením.

  • Hřbet – velmi ceněný kus masa. Prodává se jako váleček téměř bez tukové vrstvy, připravuje se buď vcelku (opět pečením) nebo nakrájený na plátky jako minutka, tedy na pánvi či grilu. Hřbet je rovněž možno nakrájet na kostky a použít do guláše či jiného dušeného pokrmu, anebo namlít do hamburgerů, koft apod.

  • Kotletky – jednoporcové kusy masa určené k minutkové úpravě na pánvi či grilu. Každá kotleta se skládá z masa ze hřbetu, okolní tukové vrstvy a přiléhajícího žebírka. Jehněčí kotletky vypadají na talíři velmi efektně, jsou velmi jemné a křehké.

  • Hřebínek – jedná se o hřbetní maso obalené tukem, z něhož koukají ven žebra. Je to tedy stejná část zvířete jako kotletky, jen vcelku. Hřebínek se většinou peče a před podáváním krájí na jednotlivé porce.

  • Plec – tato část jehněčího obsahuje velké množství tuku a vaziva, to ale neznamená, že byste jí neměli věnovat pozornost. Vyžaduje delší tepelnou úpravu, skvěle se hodí do dušených pokrmů a také na mletí. Díky tuku budou hamburgery z jehněčí plece krásně šťavnaté!

  • Svíčková – panenská svíčková je velmi ceněná nejen u skotu a prasat, ale též u jehňat. Nachází se v zadní části hřbetu, může být součástí hřebínku či kotletek, anebo se může prodávat jako samostatný řez. Pro svíčkovou jednoznačně volte minutkovou úpravu, maso musí být uvnitř růžové a zachovat si svou křehkost. Může se připravovat vcelku, anebo nakrájená na medailonky.

Obrázek

Jak jehněčí dochutit

Jehněčí maso je velmi jemné, a tak není dobré přebít ho výrazným kořením. Pokud ale při přípravě použijete přiměřené množství bylinek a česneku, jehněčímu to jen prospěje. Skvěle se hodí rozmarýn, tymián a šalvěj, vhodná je i petrželka, majoránka či oregano. Kdo má rád britskou kuchyni, může vyzkoušet jehněčí na česneku, rozmarýnu a ančovičkách. Pokud vás lákají naopak blízkovýchodní chutě, pak vsaďte na mátu nebo skořici, badyán a římský kmín.

 

Komentáře

Přidat komentář
Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail


Souhlasím se zasíláním zajímavých informací a akcí z portálu Milujivareni.cz

Souhlasím a jsem seznámen/a s podmínkami ochrany osobních údajů.
 
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist