Mrkvová nať a ředkvičkové listy? Prima suroviny!
Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat
0 0

Mrkvová nať a ředkvičkové listy? Prima suroviny!

Obrázek

Koronavirová krize mnohé z nás donutila nejen častěji vařit, ale také víc přemýšlet o jídle, o surovinách a o plýtvání. Do této doby jsme si možná ani neuvědomovali, jaké máme štěstí, že můžeme kdykoliv zajít nebo zajet do supermarketu plného nejrůznějšího zboží a nakoupit, co je libo. Potom si surovin příliš nevážíme a nedělá nám problém vyhodit třeba třetinu toho, co jsme nakoupili. Pokud tento přístup chceme změnit, naučme se k jídlu přistupovat jinak – pro začátek třeba zkusme využít i části zeleniny, které bychom jinak vyhodili.

Až příště budete připravovat nějakou zeleninu či ovoce, všimněte si, kolik z ní skutečně sníte a kolik vyhodíte jakožto odpad. Z brambor, okurky a mrkve se obvykle vyhazují slupky, z pórku se obyčejně využije jen bílá a světle zelená část, po citrusech (snad kromě kumquatu) zbyde voňavá silná slupka, z jahod zase odkrajujeme vršky s lístky. Ne všechny zbytky z ovoce a zeleniny lze ještě nějak využít, u mnoha z nich to ale jde. Nejen že tím snížíte množství vyprodukovaného odpadu, ale také si pochutnáte. My se dnes společně zaměříme na zelené zbytky ze dvou oblíbených druhů kořenové zeleniny – mrkve a ředkviček.

Mrkvová nať

Nať z mrkve, pokud je mladá a svěží, může být vítanou obměnou jídelníčku. Je velmi zdravá, obsahuje chlorofyl, který podporuje tvorbu krevního barviva hemoglobinu. Také pročišťuje krev, působí močopudně a zabraňuje zadržování vody v těle. Mrkvová nať je skvělá jako koření – můžete ji přidat k dalším druhům zeleniny při přípravě vývaru nebo ji do hotové polévky zasyrova nasekat, anebo si připravit sušenou práškovou kořenicí směs tak, že mrkvovou nať, cibuli, mrkev, petržel a další zeleninu najemno nasekáme, rozprostřeme na plech, usušíme v troubě a promixujeme. Z mrkvové natě lze také vyrobit výborné pesto.

Ředkvičkové listy

Stejně jako mrkvová nať, i ředkvičkové listy pročišťují naši krev a prospívají našemu zdraví. I z nich se připravuje vynikající pesto, svěže zelené lístky, které na rozdíl od bulviček ředkvičky nemají štiplavou chuť, zase skvěle doplní míchané zeleninové saláty. Nasekané lístky také můžete rozmixovat do smoothie nebo nasekat do vývaru místo petrželky nebo libečku. A pokud máte polévky hodně rádi, oprašte svůj oblíbený recept na špenátovou polévku, jen místo špenátu použijte listy z ředkvičky. Vyzkoušet můžete i ředkvičkové listy na způsob špenátu dušeného.

 

Komentáře

Přidat komentář
Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail


Souhlasím se zasíláním zajímavých informací a akcí z portálu Milujivareni.cz

Souhlasím a jsem seznámen/a s podmínkami ochrany osobních údajů.
 
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist