Jednoduché a levné pokrmy z brambor
Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat
0 0

Jednoduché a levné pokrmy z brambor

  Obrázek

Brambory jsou společně s cibulí úplným základem každé kuchyně a věřte, že dokud jich máte doma dostatek a k nim ještě pár dalších surovin, nemusíte se obávat, že nebudete mít co vařit. Z brambor se dá totiž vykouzlit plno lahodných, a přitom prostých a levných jídel!

Jestli vás některé recepty odradí už jen dlouhým seznamem potřebných surovin, pak by se vám mohla hodit naše sbírka bramborových receptů. Nebojte, nebudeme vás učit uvařit bramborovou kaši a jiné přílohy, ukážeme si, jak na plnohodnotná hlavní jídla. A to jak staročeská, tak i světová.

Halušky s brynzou a slaninou

  • 500 g brambor

  • 220 g polohrubé mouky

  • 250 g brynzy

  • 180 g anglické slaniny

  • 1 vejce

  • 1 cibule

  • 2 lžičky soli

Syrové brambory oloupeme a najemno nastrouháme. Ve velkém hrnci si dáme vařit vodu. K bramborám přidáme polohrubou mouku, vejce a sůl a dobře promícháme, aby vzniklo mazlavé těstíčko. Do vroucí osolené vody vhazujeme kousky těsta, nejlepší je protlačit těsto přes speciální cedník na halušky, ale je možné i kousky těsta odkrajovat nožem nebo lžící. Až halušky vyplavou na hladinu, asi 3 minuty je provaříme, pak jsou hotové a můžeme je scedit. Anglickou slaninu si nakrájíme na drobné kostičky a orestujeme na pánvi bez oleje. Potom slaninu vyjmeme a na vypečeném tuku dozlatova orestujeme nadrobno nakrájenou cibulku. Slaninu potom s cibulí smícháme. Halušky promícháme s brynzou, rozdělíme na talíře a bohatě posypeme směsí slaniny a smažené cibule.

Lokše

  • 1 kg brambor

  • 250 - 300 g polohrubé mouky

  • 50 g sádla

  • 1 lžíce soli

Brambory omyjeme a vcelku i se slupkou uvaříme doměkka. Až trochu zchladnou, oloupeme je a necháme zcela vychladnout. Můžeme je nechat chladnout i přes noc. Potom brambory prolisujeme v lisu na brambory nebo nastrouháme na jemném struhadle. Přidáme sůl a větší část mouky, dobře promícháme. Tahle směs ani v nejmenším nepřipomíná těsto, když ji ale budeme po kouskách rukama pečlivě propracovávat, nakonec získáme docela pěkné těsto. Rozdělíme ho na 10 přibližně stejných dílů. Pracovní desku si dobře podsypeme a dílek vyválíme na tenkou placku velikosti pánve. Používáme litinovou pánev, kterou si s dostatečným předstihem na sporáku nahřejeme. Na rozpálenou pánev položíme placku (placky pečeme nasucho), až se na ní vespod začnou tvořit hnědé puchýřky, obrátíme ji. Pokud vznikají bubliny, propíchneme je nožem. Když je placka opečená i z druhé strany, přemístíme ji na talíř, z obou stran ji jemně pomažeme rozpuštěným sádlem a přiklopíme druhým talířem. Takto postupujeme i s ostatními dílky těsta. Díky uzavření mezi dvěma talíři budou lokše měkké a poddajné. Lokše podáváme jako přílohu nebo samostatný chod, a to buď nasladko pomazané povidly a zakysanou smetanou, anebo naslano, třeba s orestovanou pokrájenou paprikovou klobásou a vařeným zelím nebo zakysannou smetanou smíchanou s prolisovaným česnekem, solí a čerstvou pažitkou.

Obrázek

Plněné bramborové knedlíky

  • 500 g brambor

  • 220 g hrubé mouky

  • 250 g špekáčků

  • 1 vejce

  • 2 lžičky soli

Brambory omyjeme a vcelku ve slupce uvaříme. Mezitím, co se brambory vaří, sloupeneme ze špekáčků střívka a špekáčky nahrubo nastrouháme nebo umeleme. Uvařené brambory necháme vychladnout, oloupeme je a nastrouháme – polovinu nahrubo, polovinu najemno. Přidáme mouku, vejce a sůl a krátce, ale dobře propracujeme. Těsto rozválíme na asi centimetrový plát, rádýlkem rozkrájíme na čtverečky a na každý čtvereček naneseme trochu strouhaných nebo mletých špekáčků. Rohy každého čtverečku spojíme a vytvarujeme knedlík. Knedlíky vaříme ve vroucí osolené vodě 10 minut a podáváme je s kysaným zelím a orestovanou cibulkou

 

Komentáře

Přidat komentář
Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail


Souhlasím se zasíláním zajímavých informací a akcí z portálu Milujivareni.cz

Souhlasím a jsem seznámen/a s podmínkami ochrany osobních údajů.
 
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist