Maso na dřevěném uhlí
Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat
0 0

Maso na dřevěném uhlí

Obrázek

Teplejší večery nás budou čím dál častěji lákat ke grilování – oblíbené kuchařské činnosti mnoha Čechů.

Jak ale připravit svůj gril na dřevěné uhlí na novou sezónu? A jak na to, aby steaky a zelenina z grilu byly jako z restaurace? V dnešním článku najdete několik tipů, díky kterým se rychle stanete králem zahradních grilovaček.

Gril na dřevěné uhlí – péči vám vrátí perfektním jídlem

Základem snadného grilování je kvalitní gril na dřevěné uhlí. Oproti jiným typům grilů (plynový, elektrický a další) mívá nižší pořizovací cenu i hmotnost. Hodí se však pouze na zahradu a musíte do něj kupovat palivo, tedy dřevěné uhlí. O každý gril se však před sezónou musíte postarat a vyčistit jej.

Vyčištění grilu zajistí snadnou přípravu a dokonalou chuť

Před začátkem grilování vyčistěte svého pomocníka od veškerých zbytků a nánosů. Zaměřte se na rošt, ze kterého pomocí drátěnky nebo ocelového kartáče vydrhněte největší připečeniny. Následně můžete mřížku odmočit a dočistit kartáčky či speciálními přípravky na vyčištění grilu do původní nerezové podoby. Pak ještě nezapomeňte rošt naolejovat stolním olejem, ať se vám na něj nepřichytávají suroviny.

Vycíděný gril si nachystejte na samotnou grilovačku – připravte si do něj maličký ohníček z novin a dřevěných třísek. Jakmile nadejde hodina H, ohníček zapalte a po vytvoření žhavého základu nasypte do grilu trochu dřevěného uhlí. Nepřehánějte to, ať svůj ohýnek neudusíte. Postupně přidávejte uhlí, až bude celý vnitřek grilu rozpálený. Jakmile se tak stane, vložte do něj mřížku a po krátké chvíli i jídlo k opékání.

Při grilování do masa nepíchejte

Na grilu se dá připravit mnoho pochoutek, stačí se inspirovat mnoha recepty na internetu. Některá základní pravidla, díky kterým se budou hosté vždy oblizovat, však zůstávají stejná:

  • Hovězí i vepřové steaky krájejte na silné plátky (2–4 cm, podle masa). Předem je nesolte a na gril je vkládejte při nejvyšší teplotě. Po prudkém opečení z obou stran nechte steaky odpočívat na méně rozpáleném kraji mřížky a gril přiklopte víkem. Maso se tak propeče, ale nespálí. V žádném případě neobracejte maso na grilu vidličkou nebo nožem, otvory by utekla šťáva a chuť. Využijte raději grilovací kleště, se kterými je otáčení snadné a bezpečné.

  • Pokud chcete maso marinovat, udělejte to alespoň 24 hodin předem. Zbylou marinádou pak maso potírejte i na grilu.

  • Zeleninu pečte až ke konci grilování, stačí jí nižší teplota než masu. Díky zavřenému víku se podusí, ale nespálí. Stejně tak můžete gril využít i k přípravě ovocných dezertů (např. grilovaný ananas v alobalu nebo grilovaný ovocný salát na plechu) či k uzení.

Po zahradní party nezapomeňte vychladlý gril opět vyčistit od popela i připečených zbytků. Budete jej tak mít připravený na další oslavu, při které budou všichni opět chválit vaše kuchařské dovednosti.

 

Komentáře

Přidat komentář
Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail


Souhlasím se zasíláním zajímavých informací a akcí z portálu Milujivareni.cz

Souhlasím a jsem seznámen/a s podmínkami ochrany osobních údajů.
 
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist