Mléko stylově: barevné latté!
Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat
0 0

Mléko stylově: barevné latté!

Obrázek

Už nějakou dobu na nás na sociálních sítích vyskakují nádherné fotky přímo magicky vypadajících pestrobarevných jídel – od makronek přes dorty až po nápoje. Nejen že krásně vypadají, ale většinou také obsahují přírodní barviva získaná z tzv. superpotravin, takže jsou prospěšná i pro naše tělo.

Jedním z největštích hitů jsou barevné mléčné nápoje, vlastně se jedná jen o našlehané mléko dochucené a obravené práškem z nějaké superpotraviny a případě doslazené medem, javorovým sirupem apod. Na výrobě takového nápoje není vůbec nic složitého a odměnou vám bude lahodný osvěžující a zdravý drink, který můžete připravit i ve veganské verzi, když místo živočišného mléka použijete libovolné rostlinné, domácí či kupované.

Základní recept na barevné latté

  • 250 ml mléka (může být kravské, kozí, ovčí, anebo klidně rostlinné – mandlové, kokosové, sójové, rýžové, ovesné…)

  • ½ – 2 lžičky prášku ze superpotravin (množství volte podle toho, jak sytou barvu chcete získat)

  • 1 – 2 lžičky přírodního sladidla (medu, agávového sirupu, čekankového sirupu, melasy, stévie…)

Na dno shakeru nebo skleničky nalijeme trochu přírodního sladidla a nasypeme barevný prášek. Lžičkou nebo koktejlovým míchátkem obě složky dobře spojíme (kdybychom prášek nasypali rovnou do mléka, mohli by se nám utvořit hrudky a nápoj by nebyl rovnoměrně probarvený). Potom směs zalijeme mlékem a dobře promícháme lžičkou či míchátkem, anebo uzavřeme shaker a protřepeme. Ze shakeru je nápoj pěkně napěněný, pokud toho chceme dosáhnou i bez něj, můžeme použít malý ruční napěňovač mléka.

TIP: Barevné mléčné nápoje můžete připravovat i za chladnějšího počasí jako nápoje horké – jednoduše mléko ohřívejte na sporáku, a až dosáhne požadované teploty, odstavte ho a vmíchejte předem promíchané sladidlo s práškem. Snažte se, aby se ale mléjo nevařilo, vysoké teploty totiž ničí některé ze zdraví prospěšných látek, které jsou v superpotravinách obsaženy.

Obrázek

A jak dodat tu správnou barvičku?

Superpotraviny rozemleté na prášek jsou k použití do osvěžujícího nápoje prostě skvělé. Nejde jen o nutričně prázdné suroviny, jejich přidáním nápoj obohatíte o řadu zdraví prospěšných látek. A díky jemnému namletí se prášek dobře rozpouští, takže ani nemusíte vytahovat mixér, stačí ruční shaker a nebo jen lžička a chvilka míchání. Každá ze superpotravin vytvoří mléčný nápoj trochu jiného odstínu a velmi záleží také na koncentraci – čím víc prášku do mléka dáte, tím sytější barvu bude latté mít.

Růžová

  • Růže – Okvětní lístky růží se zejména v orientu často používají v gastronomii, a to jak sušené, tak i v podobě růžové vody. Prášek z růží vytvoří hodně světlý odstín růžové, přesně tu pravou barvu pro malé princezny. Jestli toužíte po výraznější růžové, přidejte ještě trochu červeného prášku z řepy nebo ibišku.

Červená

  • Červená řepa – Řepa není na rozdíl od většiny ostatních superpotravin v našich podmínkách nijak drahá, a přitom je tak zdravá! A navíc obsahuje spoustu barviv, takže spolehlivě obarví i mléko do sytě rudé barvy – z obyčejného mléčného nápoje je rázem nápoj lásky! A když mléčnou pěnu ozdobíte kresbou srdce, svou drahou polovičku skutečně okouzlíte.

Oranžová

  • Batáty – Je to sice zelenina, ale nasládlá, a tak nic nebrání tomu, abyste její krásnou sytě oranžovou barvu využili při přípravě barevných mléčných nápojů. Pokud batátový prášek neseženete již hotový, můžete si ho připravit doma, stačí rozvařit oloupané batáty, rozmixovat je na pyré, to rozetřít v tenké vrstvě na pečicí papír a dobře vysušit v sušičce na ovoce nebo v troubě zapnuté na 50 °C s pootevřenými dvířky. Usušené pyré pak jednoduše rozemelete v elektrickém mlýnku na kávu nebo koření.

Žlutá

  • Kurkuma – kurkuma je rostlina podobná zázvoru a neodmyslitelně patří k indické kuchyni. Má celou řadu pozitivních účinků na zdraví, avšak někteří jedinci na ni mohou být citliví, a tak je lepší ji nejdřív vyzkoušet v menším množství. Jestli jste už někdy vařili s kurkumou, jistě dobře víte o její schopnosti obarvit všechno od prkénka přes vařečku až po vaše prsty. V případě latté je ale její barevnost žádoucí, protože vám pomůže vytvořit krásné žluté odstíny.

Zelená

  • Matcha – o téhle superpotravině už jsme kdysi psali a určitě ji dobře znáte. Jedná se o jemný prášek ze zeleného čaje, který se pěstuje a upravuje naprosto jedinečným způsobem, což se odráží v jeho delikátní nasládlé chuti. Ta pravá matcha pochází z Japonska, má jasnou hráškově zelenou barvu a vysoký obsah antioxidantů. Setkat se můžete i s čínskou matchou, která je tmavší, obsahuje méně zdraví prospěšných látek a čajoví fajnšmekři tvrdí, že nechutná tak dobře. Avšak poku vám rozpočet nedovolí pořídit si japonskou matchu, můžete do latté klidně použít i tu čínskou.

Modrá

  • Modrá spirulina – řasu spirulinu možná znáte jako tmavě zelený prášek, který byl koneckonců jmenován výše. Obsahuje ale nejen zelená barviva, ale i modrá, a ta je možné speciální úpravou z řasy oddělit. Modrá spirulina tedy skutečně obarví vaše latté do šmoulově modré barvy.

Fialová

  • Borůvky – Možná vás to překvapí, ale i borůvky jsou považovány za superpotravinu – a navíc mají super chuť! Můžete si je i sami nasbírat, nasušit a namlít, anebo použít už koupený prášek. Když dáte borůvek do mléka víc, získáte okouzlující tmavě fialovou barvu. Pokud by to pro vás ale stále nebylo ono, můžete přidat i trochu prášku z ostružin – díky nim bude fialový odstín ještě temnější.

Černá

  • Aktivní uhlí – aktivní (dříve živočišné) uhlí asi znáte z lékárny, používá se při trávicích obtížích, protože má schopnost vázat na sebe škodlivé látky. V poslední době se ale hojně využívá i v gastronomii, a to k barvení pokrmů a nápojů načerno. Ne nadarmo se říká „černý jako uhel“! Aktivní uhlí můžete koupit ve formě prášku, anebo lze rozemlít či rozdtit tablety z lékárny.

 

Komentáře

Přidat komentář
Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail


Souhlasím se zasíláním zajímavých informací a akcí z portálu Milujivareni.cz

Souhlasím a jsem seznámen/a s podmínkami ochrany osobních údajů.
 
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist