Jaké jsou nejznámější vánoční tradice u nás?
Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat
0 0

Jaké jsou nejznámější vánoční tradice u nás?

Obrázek

Vánoce jsou nejvýznamnějším a jedinečně oslavovaným náboženským svátkem u nás i v celém světě. Jeho tradice se utvářely v průběhu staletí a proto stojí za to je pěstovat. Jaké jsou nejdůležitější vánoční zvyky?

Vánoce 2021 – nejoblíbenější vánoční zvyky

Na Štědrý den členové domácnosti zdobí vánoční stromeček a připravují večeři. Podle dávné tradice se štědrovečerní večeře koná po setmění a na obloze se objeví „první hvězda“, která odkazuje na betlémskou hvězdu oznamující narození Ježíše.

Obvyklou štědrovečerní večeři v České republice je bramborový salát a kapr. Podává se také rybí polévka a vánoční cukroví. Mezi nejoblíbenější druhy cukroví patří linecké, vanilkové rohlíčky, vosí hnízda nebo rumové kuličky. To vše si můžete upéct snadno a rychle. Stačí mít k tomu vhodné formičky na vánoční cukroví.

Většina zvyků souvisí se Štědrým dnem. Kromě čekání na první hvězdu patří mezi vánoční tradice:

  • Oplatka - gesto lámání oplatky symbolizuje vzájemnou oddanost jeden druhému a ochotu sdílet úspěchy s blízkými. Sdílení oplatky má lidi sblížit a spojit.

  • Talíř navíc - je symbolicky určen pro neohlášeného hosta, ale také symbol vzpomínky na naše nepřítomné či zesnulé příbuzné.

  • Štědrovečerní svíčka - světlo svíčky má být znamením pozvání do rodiny Marie a Josefa, aby se v každé domácnosti narodil Ježíšek.

  • Vánoční stromeček - je křesťanský symbol, který má připomínat Adama a Evu a pád a vykoupení lidstva. Rozmístění dárků pod vánoční stromeček má napodobovat dobrotu.

Pokud nevíte, co komu koupit pod stromeček, vyzkoušejte naši kategorii hit letošních Vánoc. Štědrý večer končí půlnoční mší. Podle tradice jde o mši připomínající příchod pastýřů do Betléma, kteří jako první vzdali hold novorozenému Kristu. 25. prosince jsou Vánoce a 26. prosince slavíme Boží hod vánoční a druhý svátek vánoční, uznaný na památku sv. Štěpán – prvního mučedníka za křesťanskou víru. Tyto dny jsou věnovány odpočinku, koledování a rodinným setkáním.



 

Komentáře

Přidat komentář
Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail


Souhlasím se zasíláním zajímavých informací a akcí z portálu Milujivareni.cz

Souhlasím a jsem seznámen/a s podmínkami ochrany osobních údajů.
 
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist