I kávu můžete udělat jinak – lépe
Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat
0 0

I kávu můžete udělat jinak – lépe

Obrázek

Bez kávy si nedokážete představit svůj den. Každé ráno vás její příjemná vůně dostane na nohy a během dne zase dobije energií, když začne docházet šťáva. Káva ale rozhodně nemusí být jen obyčejný prášek za pár korun, která zalijete vodou a poté do výsledku šplíchnete trochu mléka. Pojďte se naučit, jak tento nápoj připravovat tak, aby skutečně za něco stál a vy jste si ho užili na maximum.

Obrázek

Vše začíná výběrem správné kávy

Chystáte se nakupovat a káva je na vašem seznamu? Tak to má být! Ale víte, jakou vlastně kupovat?Zrnková káva je vůbec nejlepší forma, která se dá pořídit. Měla by být upražená do 15 měsíců od sklizně a od chvíle upražení by se měla do 15 dnů umlít. Jakmile je namletá, spotřebujte ji co nejdříve. Po namletí totiž rychle ztrácí vůni i chuť. Výsledný nápoj by tak byl značně ochuzený.

Pokud doma nemáte mlýnek, nechte si kávu namlít v obchodě. Nezapomeňte říct, jak jemný prášek potřebujete. Každý tip přípravy totiž vyžaduje trochu jiný stupeň mletí. Zatímco do french pressu se káva mele nahrubo, do džezvy zase na nejjemnější prášek. Stačí paní nebo pánovi za pultem oznámit, jaký styl přípravy užíváte (například turek) a oni už si poradí.

Nestíháte čerstvě namletou kávu spotřebovat do dvou týdnů? Dejte ji do čisté zavařovací sklenice a nechte ji v lednici. Díky tomu se značně prodlouží její čerstvost. Důležité je, aby sklenice byla zavřená, jinak káva absorbuje pachy z okolí a navlhne.

Arabica vs robusta, nebo raději směs?

V závislosti na tom, jak silný nápoj chcete, kupujte odpovídající odrůdu. Nejznámější jsou arabica a robusta. Většinou se pro dosažení lepší chuti a síly různě míchají tak, aby si každý našel to svoje. V čisté podobě se liší v následujícím:

·Arabica je kyselejší a má výraznější chuť. Pěstitelé ji umí vypěstovat tak, že má například čokoládové nebo květinové tóny. Má méně kofeinu než robusta. Zrnko je podlouhlé a ploché.

·Robusta je typická výrazně hořkou chutí. Obsahuje až třikrát více kofeinu než arabica. Na ranní probuzení je tedy ideální. Upražená vůní připomíná arašídy. Zrnko je o něco menší a kulaté.

Oblíbené jsou teď zejména kávy z různých koutů světa, které vám učarují svou chutí a aroma. Podívejte se na recenze gurmet kávy a vyberte si tu svoji.

Jak správně připravit kávu

Pamatujte, že káva by nikdy neměla projít varem. Pokazí se tak její chuť. Pokud ji tedy zaléváte vodou z varné konvice hned potom, co se dovaří, děláte chybu. Jakmile rychlovarná konvice cvakne, nechte ji ještě tak půl minuty stát.

Teplota vody mezitím klesne zhruba na 90 °C, což je pro přípravu kávy ideální teplota. Jestli nápoj připravujete v džezvě, plamen nesmí být silný. Nechte ho na nejmírnější stupeň a vodu velice pomalu ohřívejte. Rozhodně by se vám nemělo stát, že nápoj z nádoby vypění.

Chcete kvalitní kávu s minimem práce? Pořiďte si kávovar

Připravit kávu tak, aby měla maximální účinek, skvělé aroma a dokonalou chuť, to je pravá alchymie. Chcete si to ulehčit, ale zároveň se nechcete šidit? Pořiďte si domů kávovar. Pro milovníka kávy, který rád šetří čas, je to ta nejlepší volba.

Nejlepší kávovar rozhodně nemusí stát desetitisíce. Na výběr máte z pákových, kapslových a automatických. S pákovými je trochu větší práce (hlavně co se týče údržby), kapslové jsou naopak velice jednoduché na obsluhu a káva je z nich hotová raz dva. Automatické kávovary jsou ještě o chlup šikovnější, počítejte však s vyšší investicí.

Na co si dát při nákupu pozor? Jelikož po ránu vždy pospícháme, čas hraje důležitou toli. Ověřte si, jak dlouhá je doba přípravy. Většinou je to okolo půl minuty. Možná se to zdá jako maličkost. Jenže když se u kávovaru najednou sejdete celá rodina, každá sekunda je dobrá. Dobré je zkontrolovat i příkon. Zatímco některé stroje jsou úsporné, jiné mají spotřebu až 2000 Wattů.

Obrázek

 

Komentáře

Přidat komentář
Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail


Souhlasím se zasíláním zajímavých informací a akcí z portálu Milujivareni.cz

Souhlasím a jsem seznámen/a s podmínkami ochrany osobních údajů.
 
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist