3 tipy, jak snadno ušetřit při vaření
Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat
0 0

3 tipy, jak snadno ušetřit při vaření

Obrázek

Jídlo je jednou z největších položek rozpočtu. Díky pár jednoduchým postupům však můžete poměrně snadno ušetřit.

Když si totiž nedáte pozor, můžete za doma uvařené jídlo vyhodit skoro stejně peněz, jako kdybyste šli do restaurace. Dále se dozvíte tři tipy, které ulehčí vaší peněžence.

Ušetřete na surovinách

Prvním krokem k výhodnějšímu vaření je pečlivý výběr surovin. Nejvíce samozřejmě ušetříte, když si třeba zeleninu vypěstujete sami na zahradě. I to vás ale bude stát čas a úsilí. Mnohem jednodušší je využít výhodné ceny v obchodech.

Pokud chcete při vaření ušetřit, určitě se vyplatí sledovat aktuální slevy. Možná to není zrovna zábavné, vaše peněženka vám ale poděkuje. Nejjednodušší je sledovat na internetu třeba Lidl leták nebo si zadat do vyhledávače slevu přímo na vámi požadovaný produkt.

Před nákupem si také pečlivě rozmyslete, co budete vařit. Ideální je si alespoň zhruba naplánovat pokrmy na celý týden. Poté si podle toho sestavíte nákupní seznam, a zamezíte tak nakupování zbytečností.

Nevyhazujte zbytky

Dalším častým problémem při vaření jsou nechtěné zbytky. Ať už se jedná o odřezky zeleniny nebo přebytečnou přílohu, vše se dá ještě zužitkovat. V koši pak nemusí skončit skoro nic, takže nebudete tvořit zbytečný odpad.

Snadným způsobem, jak uchovat přebytečné jídlo, je ho zmrazit. Ideální jsou pro tento účel plastové krabičky, které jsou určené i pro teploty pod nulou. Do mrazáku můžete uložit třeba i omáčku nebo polévku. Výhodou je i to, že pak jen vyndáte dózu z mrazáku a máte oběd hotový raz dva.

Vyhazovat nemusíte ani ovoce, které byste nestihli sníst. Buď můžete zkusit zavařování, anebo třeba ovoce jen usušit. Pak ho stačí smíchat s jogurtem a müsli a máte chutnou a zdravou snídani.

Při okrajování zeleniny a ovoce vám vždy zbude hromádka odřezků. I ty lze snadno zužitkovat. Pokud nemáte možnost nosit bioodpad na kompost na zahradě, pořiďte si kompostér do bytu – můžete do něj přidat i odpad z kávovaru. V kompostéru vám navíc vznikne skvělé hnojivo pro vaše pokojové rostliny.

Uchovávejte potraviny správně

Dalším důležitým aspektem, pokud chcete ušetřit při vaření, je správné skladování potravin. Díky němu totiž některé potraviny vydrží mnohem déle, a vy je tak nebudete zbytečně vyhazovat do koše. Správné uskladnění potravin má navíc pozitivní vliv na zachování vitamínů a minerálů, stejně tak jako té nejlepší chuti.

Hlídejte i teplotu ve své lednici – nikdy by neměla překročit 5 °C a samozřejmě by neměla klesnout ani pod nulu. V mrazáku by naopak mělo být více než - 15 °C. Ovoce a zelenina patří v ledničce do spodních zásuvek. Ty jsou v modernějších spotřebičích speciálně navrženy tak, aby udržely tyto potraviny déle čerstvé a zároveň jim neubíraly nic z jejich živin.

Pozor si dejte i při skladování vajec. Sice má nejedna lednice vytvořené přihrádky na jednotlivá vajíčka ve dveřích, to pro ně ale není nejvhodnější místo. Vejce totiž potřebují stabilní teplotu, a ta se ve dvířkách vlivem jejich otevírání a zavírání často mění.

Co se týče sypkých surovin, u těch si musíte dát pozor především na moly. Pokud nechcete používat chemické přípravky na jejich odpuzení, skvělým pomocníkem je třeba levandule, která navíc vaši spižírnu krásně provoní.

 

Komentáře

Přidat komentář
Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail


Souhlasím se zasíláním zajímavých informací a akcí z portálu Milujivareni.cz

Souhlasím a jsem seznámen/a s podmínkami ochrany osobních údajů.
 
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist