Sezóna švestek je tady. Proč je konzumovat?
Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat
0 0

Sezóna švestek je tady. Proč je konzumovat?

Obrázek

Kulaté, oválné, kyselé, sladké, tmavě modré, zelené a žluté. Švestky, protože o nich mluvíme, mají mnoho amatérů. Jsou tak rozmanité a pro každého je něco.

Kromě chutných barev a intenzivní chuti a vůně obsahují švestky mnoho cenných vitamínů, minerálů a zdraví prospěšných látek. Právě kvůli nim by se švestky měly v našem jídelníčku objevovat co nejčastěji, a to nejen v podobě čerstvého ovoce, ale i povidel a kompotů či pečených moučníků.

Nutriční hodnoty švestek

Švestky jsou skutečným pokladem zdraví. Obsahují velké množství vitamínů, minerálů a zdraví prospěšných látek. Stojí za to připomenout, že čím tmavší a intenzivnější je barva ovoce, tím cennější vlastnosti má. Ovoce je bohatým zdrojem vitamínů A, C, E, K a vitamínů skupiny B, konkrétně B3 a B6. Kromě vitamínů je jejich dužina plná minerálů. Zahrnuje mj. hořčík, draslík, železo, fosfor a dokonce i bór. Mezi biologicky aktivní látky patří vláknina, polyfenoly a antokyany.

Zdraví prospěšné vlastnosti švestek

Díky vysokému obsahu vlákniny, zejména pektinů, regulují střevní funkce a bojují proti zácpě. V boji proti žaludečním potížím jsou užitečné především sušené švestky, které i přes svůj malý objem obsahují značné množství vlákniny. O vláknině je známo, že reguluje hladinu glykémie, což má pozitivní vliv na hladinu krevního cukru, a tím snižuje návaly hladu a chuť na sladké svačiny. To se promítá nejen do metabolismu sacharidů, ale také do postavy. Lidé, kteří do svého jídelníčku zařadí čerstvé i sušené švestky, budou při hubnutí snáze a rychleji redukovat tělesnou hmotnost. Dotyčné vlákno má ještě jednu vlastnost. Konkrétně snižuje hladinu cholesterolu a zároveň stabilizuje nebo zvyšuje koncentraci HDL cholesterolu (tzv. dobrý cholesterol). Snížení tělesné hmotnosti a snížení cholesterolu mají pozitivní vliv na činnost srdce a snižují riziko ischemické choroby srdeční a infarktu. Kromě toho draslík obsažený v dužině reguluje krevní tlak, vitamín K zlepšuje srážlivost krve a vitamín C činí cévy pružnějšími. Připravte si švestkové koláče nebo chutné knedlíky. Všechny suroviny pořídíte zde.

 

Komentáře

Přidat komentář
Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail


Souhlasím se zasíláním zajímavých informací a akcí z portálu Milujivareni.cz

Souhlasím a jsem seznámen/a s podmínkami ochrany osobních údajů.
 
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist