Připravte si chutné pokrmy z divokých rostlin
Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat
0 0

Připravte si chutné pokrmy z divokých rostlin

Obrázek Už vás nebaví obyčejný salát a skladujete kupovanou zeleninu? Připravte si zajímavé pokrmy z jarních divokých rostlin. Podívejte se, jaké kulinářské zázraky lze připravit z „plevele“.

Jaro je ideální čas rozšířit naši nabídku o plané rostliny, které nejčastěji považujete za plevel. Mnohé z nich přitom překvapí vynikající chutí, jsou také bohaté na minerály a vitamíny, zvláště potřebné po zimě. Při plení záhonů se tedy zamyslete nad tím, co vytrháváte a zda sbíráte rostliny na chutný salát nebo znamenitou omeletu.

 Potraviny z divokých rostlin

Samozřejmě ne všechny „plevele“ jsou jedlé, ale je jich docela dost. A mnohé z nich znáte alespoň od vidění. Nezapomeňte sbírat pouze ty rostliny, kterými jste si jisti. Stejně důležité je, aby pocházely z nekontaminovaných míst. Pokud je sbíráte na vlastní zahradě, není to většinou problém, ale pokud se vydáte do lesa nebo na louku, dávejte pozor na výběr místa sběru. Rostliny by neměly být z okolí rušných silnic nebo továrny, z míst, která jsou velkým zdrojem nečistot a prachu.

Připravit si můžete celou řadu chutných pokrmů jako jsou nádivka z kopřiv, čerstvý špenát, pesto z medvědího česneku, polévku s květy z fialek, ale i různé sirupy například z jitrocele nebo med z pampelišek a mnoho dalšího.

 

Sbíráme:

  • listy a květy fialky

  • listy řebříčku

  • medvědí česnek

  • pampeliška

  • zaječí šťovík

  • listy jitrocele

  • listy hosty

 

Kopřivová polévka

Kopřivová polévka je nejlepší v předjaří, kdy jsou kopřivy mladé (pozn.: starší kopřivy, které kvetou, byste neměli jíst, ale můžete použít mladé výhonky, které po řezu rostlin vyrostou zpět). Jsou skutečnou pokladnicí minerálů, vitamínů a mají vynikající chuť.

V hrnci uvaříme masový vývar se zeleninou (existuje i vegetariánská verze, pouze se zeleninou). Zeleninu a maso sceďte a do vývaru přidejte velkou porci mladých kopřiv. Sbíráme pouze špičky kopřivy - vršek se dvěma listy pod ním (spodní části jsou vláknité). Kopřiv musí být hodně, protože se při vaření jejich objem zmenší. Zvlášť rozmixujeme část vývaru a zeleninu, lepší je celer a petržel oproti mrkvi, nedávejte pórek. Když je kopřiva uvařená ve vývaru, také ji rozmixujeme a přidáme citronovou šťávu. Poté vše spojíme a přidáme trochu krupice na zahuštění. A kopřivová polévka je hotová. Skvěle chutná s vejcem natvrdo a krutony osmaženými na másle. Můžete přidat kopeček zakysané smetany.

 

Komentáře

Přidat komentář
Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail


Souhlasím se zasíláním zajímavých informací a akcí z portálu Milujivareni.cz

Souhlasím a jsem seznámen/a s podmínkami ochrany osobních údajů.
 
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist