Výlet za jídlem - Dánsko
Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat
0 0

Výlet za jídlem - Dánsko

ObrázekSkandinávskou kuchyni ve střední Evropě moc neznáme, a často jí přitom neprávem odsuzujeme - je totiž chutná i zdravá!

 Gastronomie se severní Evropy se k nám dostává poměrně pomalu, a je to určitě škoda. Mnoho restaurací například v Dánsku se pyšní hvězdičkami Michelin, a to už ve světě gastronomie něco znamená! Třeba taková kodaňská restaurace Noma byla v anketě odborníků, pořádanou anglickým časopisem Restaurant Magazine, zvolena nejlepší restaurací na světě v letech 2010,2011 a2012! Šéfkuchař René Redzepi je tedy skutečným několikanásobným mistrem světa ve svém oboru, i když na jeho jídelním lístku je například „jen“ docela obyčejný bílý chřest s pošírovaným vaječným žloutkem a zelenou omáčkou.

Domácí produkce má přednost!

Dánská kuchyně využívá pochopitelně nejčastěji plodiny pěstované v Dánsku, a především ty, které snesou chladnější a vlhčí podnebí - brambory, červenou řepu, listovou zeleninu, křen, kopr, houby a obilniny. Samozřejmě nechybí ryby, mořské plody a také vepřové maso, protože Dánsko je největším chovatelem prasat v celé Evropě. Na pultech obchodů najdete ale i maso hovězí, telecí, kuřecí a velmi chutné maso ze sobů. Všechny druhy masa se zde nejčastěji tepelně upravují uzením.

V Dánsku mají v oblibě mimo ryb jako hlavní jídlo také Frikadeller - smažené karbanátky z mletého masa, nejčastěji vepřového, hovězího nebo telecího. Jako v českých karbanátkách ani tady nechybí nakrájená cibule, strouhanka a vejce. Na rozdíl od českých karbanátků se ale ty dánské zadělávají mlékem. Jako příloha se podává vařená červená řepa nebo vařené červené zelí.

Zapomenout nemůžeme ani na vynikající dánské sýry, jako je třeba světle žlutý, plnotučný, dobře uzrálý sýr z kravského mléka Esrom, nazývaný také Danish Port Salut, nebo sýry Danablu a Cavabel.

Chléb s máslem – v Dánsku národní pochoutka

Nejoblíbenějším dánským jídlem je ale poněkud překvapivě chléb s máslem! Smørrebrød, tmavý žitný chléb,  je prostě dánské národní jídlo. Dánové si ho ještě vylepšují třeba plátkem šunky nebo sýra, a vrcholem je Stjerneskud - chléb se dvěma kusy ryby, kde jedna je vařená v páře a druhá smažená. Alternativou jsou krevety v majonéze, červený lososový kaviár a vařená vejce.

Originálním předkrmem je Rullepølsemad - chléb s tenkými plátky rullepølse. Ty se připravují ze závitku z vepřového žaludku, který se plní bylinkami a podává s křenem a řeřichou.

Ryby v mnoha chutných úpravách

Z mořských ryb se v dánské kuchyni objevují nejvíce losos, sleď, úhoř, platýs a treska.V mnoha restauracích jako předkrm nabízí smørrebrød nebo nakládanou rybu. Tradiční slaneček může být marinovaný, kořeněný nebo s kari omáčkou. Když budete mít možnost, určitě ochutnejte uzeného sledě - Roget Sild. Nejlepší je prý z ostrova Bornholm. Na jídelních lístcích najdete často i úhoře v mnoha úpravách – uzeného, pečeného, v kari omáčce… Vynikající lahůdkou je také gravlaks, syrové maso lososa, naložené do oleje a kopru a ponechané týden v ledničce.

Oblíbení slanečci a saláty

Pravděpodobně nejoblíbenějším dánským studeným předkrmem je sleďový salát Skagen Sild Salat. Dánští sledi jsou nakládaní v pikantním nálevu z octa a cukru. Skagen Sild Salat se prodává i hotový, vyrábí jej firma Glyngøre a je k dostání ve sklenicích. Protože základem jsou marinovaní sledi, které najdeme i v českých obchodech, můžete si tento salát připravit doma sami. Vykuchané sledě vařte v octu, cukru, nakrájené cibuli a bylinkách, a pak je nechte přes noc v chladu marinovat. Na českých webových portálech se občas objevují recepty, které doporučují použít syrovou rybu a jen krátce ji povařit ve slané vodě, tím se ale potom zásadně změní chuť salátu. Přidávání ingrediencí, jako je marinovaná kukuřice nebo vařené těstoviny také nelze doporučit, a v tomto salátu nemá být ani kari nebo česnek. Pokud se místo zakysané smetany použije jogurt, můžete si o pravé dánské chuti nechat jen zdát.. Jedinou přípustnou variantou je Kryddersild, marinovaný sleď podávaný se zakysanou smetanou, jemně nasekanou cibulkou, koprem a kapary.

Saláty se většinou podávají na černém žitném chlebu, který je ochucený melasou a má velmi nízký obsahem tuku i cukru.

Sladká tečka

Výborný marcipán nebo různé lékořicové pochoutky z Dánska v našich obchodech už najdeme také. Velmi chutné jsou ale i tradiční dánské dezerty. Například takový Æbleskiver - jablečné plátky obalené těstem a smažené jako koblihy, nebo jablečný koláč Æblekage za sladký hřích určitě stojí…

Vladimír Poštůlka

 

Komentáře

Přidat komentář
Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail


Souhlasím se zasíláním zajímavých informací a akcí z portálu Milujivareni.cz

Souhlasím a jsem seznámen/a s podmínkami ochrany osobních údajů.
 
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist