Candát jako součást jídelníčku
Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat
4 4

Candát jako součást jídelníčku

Obrázek Každý, kdo chce o své tělo pečovat z pohledu výživné stravy, nesmí zapomínat také na konzumaci ryb, které by se údajně měly stolovat alespoň jedenkrát týdně. To samé se týká i jednoho z největších tuzemských dravců, kterým je candát. Ten si svoji popularitu nevydobyl pouze osobitým vzezřením a charakteristickou horní ploutví, ale také maximální univerzálností, která je velkým přínosem pro jakéhokoliv kuchaře.

Maso candáta je totiž natolik flexibilní, že ho můžete připravit na bezpočet způsobů a při vaření využijete téměř všechny jeho části. Maso, které minimálně zapáchá, obsahuje nadmíru bílkovin a nemá tolik obtěžujících a pro mnohé nestravitelných kostí.

Jiný kraj, jiný mrav

S rozdílnými kulturami a národnostmi přichází také odlišná příprava této sladkovodní ryby. V závislosti na okolních státech si můžete dopřávat candáta dušeného, zapékaného se sýrem, plněného houbami, pikantního se zeleninou, flambovaného vínovicí, smaženého v těstíčku nebo s vinnou omáčkou. V rukách gurmána však nesmí chybět ani grilovaná ryba v celku, která je ověnčena tenkou a velice chutnou kůží.

Jak jsme již zmínili výše, na své přijdou i velcí odpůrci kostí, protože candát neobsahuje jemné mezisvalové kosti, které je třeba u jiných druhů ryb zdlouhavě vybírat. K naprostým specialitám patří tzv. „fogoš“, který pochází z vod vzdáleného Balatonu. V domácí české kuchyni se objevuje nejčastěji zapékaná varianta nebo různé druhy studených omáček.

Jezte zdravě a dietně

Candát je díky svým živinným předpokladům obecně považován za pokrm vhodný pro diabetiky a strávníky, jež chtějí svým adekvátním jídelníčkem dosáhnout ideální postavy. Dopřejte si proto českého sladkovodního dravce v kombinaci s vhodnými přísadami, které dodají rybě lahodnou příchuť a zachovají dostatek mastných kyselin.

 

Komentáře

Přidat komentář
Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail


Souhlasím se zasíláním zajímavých informací a akcí z portálu Milujivareni.cz

Souhlasím a jsem seznámen/a s podmínkami ochrany osobních údajů.
honzik
no, hezky napsáno, hezky...až člověk chuť dostane..:-)))

David Jeřábek
Ryby jsou fajn

 
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist