Těstoviny – správná volba
Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat
0 0

Těstoviny – správná volba

ObrázekSpotřeba těstovin v České republice stoupá, v průměru jich sníme až 7 kilogramů za rok. Vybíráme si ale ty správné? 


Těstoviny patří mezi oblíbené přílohy. Jsou poměrně levné, jejich příprava je snadná a rychlá, dají se kombinovat s mnoha dalšími potravinami…Určitým rizikem u některých druhů ale může být jejich kalorická hodnota a nežádoucí přibývání na váze. Těstovin je kolem 600 druhů! Pšeničné, ječné, žitné, pohankové, rýžové…vaječné i bezvaječné… kolínka, vrtule, fleky… vyznat se v nich a vybrat ty opravdu ideální je někdy problém. V téměř všech případech se těstoviny vyrábí z obilovin. Těsto nekyne ani se nekypří, k mouce se pouze přidá voda a případně vajíčka.

Nejlepší jsou semolinové

Obrázek

Semolina je druh speciální pšenice a z ní vyrobené tzv. semolinové těstoviny se nerozvářejí, mají poměrně nízkou glykemickou hodnotu, vysoký obsah vlákniny a také vyšší množství lepku. Jsou tmavší než těstoviny z běžné pšeničné mouky a prodávají se pod označením „Těstoviny z tvrdozrnné pšenice nebo mouky“. Tento druh těstovin zasytí na delší dobu a nehrozí u něj přibývání na váze. Oblíbené jsou také těstoviny ze špaldové mouky nebo celozrnné pšenice s vysokým obsahem pro lidské tělo důležitých sacharidů a vlákniny. Ječné a žitné těstoviny jsou většinou bezvaječné, mají výraznější chuť, ale jsou mírně lepivé. Prodávají se nejvíce v různých obchodech se zdravou výživou.   Pokud máte těstoviny opravdu rádi, neměli byste konzumovat jen jeden druh, ale střídat je. Zajímavou alternativou jsou pohankové nebo rýžové těstoviny. Rýžové navíc neobsahují lepek a jsou tedy vhodné i pro lidi s alergiemi a dietami.

Těstoviny podle tvaru

  Obrázek

Různých tvarů těstovin je neuvěřitelné množství. Tvar samozřejmě nemá žádný vliv na jejich kalorickou hodnotu a tak z tohoto pohledu v podstatě není vůbec důležité, jestli zvolíte obyčejné fleky, kolínka nebo vřetena, případně nějaký další atraktivnější vzhled. Vycházejte především z toho, jestli těstoviny budete servírovat jen jako vařenou přílohu, nebo je zapékat. Velmi chutné a stále více připravované jsou i plněné těstoviny, především torteliny nebo ravioli. Nejčastěji se plní masem, sýry nebo špenátem. Při jejich nákupu je ale potřeba pozorně číst jejich složení, protože často obsahují různé konzervanty. Plněné těstoviny si s jednoduchým strojkem můžete dnes připravit i doma

Ideální porce a kombinace

Porce těstovin se vždy váží před vařením v suchém stavu. Ideální množství pro muže je 100 až 160 gramů, pro ženy poloviční. Těstoviny by měly mít obsah vlákniny alespoň 5 procent. Můžete je kombinovat s kuřecím, krůtím, vepřovým i hovězím masem a samozřejmě také se zeleninou a sýry. Vhodné jsou smetanové a rajčatové omáčky. Inspiraci můžete hledat i v těchto receptech.

Pokud budete konzumovat kvalitní těstoviny v přiměřeném množství, pak se v žádném případě nemusíte obávat nějakých nežádoucích projevů na vašem zdraví nebo váze. 

Pravděpodobně největším hříchem při přípravě a konzumaci těstovin jsou uvařené těstoviny smíchané s tepelně upraveným mletým masem a přelité kečupem. Je to sice rychlé a jednoduché jídlo, ale doporučit ho z mnoha důvodů určitě nelze. Nejen že asi nebude úplně nejzdravější, ale dokážete si představit, co by se stalo, kdybyste ho naservírovali Italovi?

 Zdeněk Urban

 

Komentáře

Přidat komentář
Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail


Souhlasím se zasíláním zajímavých informací a akcí z portálu Milujivareni.cz

Souhlasím a jsem seznámen/a s podmínkami ochrany osobních údajů.
 
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist