Zdravá vajíčka
Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat
0 0

Zdravá vajíčka

Obrázek 

Máte po Velikonocích plnou mísu vajíček? Nevadí! Vejce jsou totiž podle posledních testů zdravá a vykoledované nadělení se dá poměrně dobře využít k přípravě mnoha výborných lahůdek.

Po Velikonočním hodování je v mnoha domácnostech na tvrdo uvařených vajíček víc než dost. Ve většině případů nás čeká „vajíčkový týden“, kdy se z nich připravují pomazánky, přidávají se k studeným mísám s uzeninami a sýry nebo k zeleninovým salátům, případně do koprové omáčky. 

  Různé testy z posledních let prokázaly, že vajíčka jsou zdravá a tak se nastávající vajíčkové hody na našem zdraví nijak výrazně negativně neprojeví.

Vajíčka jsou zdravá!

Obrázek

Vajíčka byla ještě v nedávné době považována za nezdravou potravinu. Podle moderních testů jsou ale vejce naopak zdravá. Bílky jsou zdrojem kvalitních bílkovin, žloutky obsahují nenasycené mastné kyseliny, v tuku rozpustné vitamíny A, B1, B2, B3 a B6 a důležité minerální látky - například vápník, fosfor a hořčík. Negativem vajíček je cholesterol, ale ten je pouze ve žloutku a navíc vejce samy mají látky, které jeho vstřebávání brání. Vajíčka mohou konzumovat i lidé s vyšší hladinou cholesterolu v krvi, protože cholesterol v nich je díky omega-3 kyselinám zdraví neškodný. Bílky jsou také vhodné při redukčních dietách a pro diabetiky.

Podle většiny studií může člověk bez rizika konzumovat 5 až 10 vajec týdně. Pokud se naše strava skládá především z masa a tučnějších mléčných výrobků, měli bychom vajec jíst méně.  Pokud je ale náš jídelníček především ze zeleniny a ovoce, klidně jich můžeme zkonzumovat i více. Vajíčka by měly jíst i děti, které jsou aktivní a vydávají větší množství energie. Ve vajíčkách obsažený cholesterol i tuk je vhodný pro růst, vývoj buněk i tvorbu některých hormonů.

Nejen velikonoční vajíčka několikrát jinak…

Obrázek

Vajíčka se servírují v různých úpravách k snídani a večeři, ale i svačině. Po Velikonocích je pravděpodobně nejvíce připravovaným pokrmem z vajec na tvrdo pomazánka. Vajec je dost,  příprava nezabere mnoho času a dají se použít různé ingredience, které jsou právě ve spíži nebo chladničce. Jediné, co nelze příliš doporučit je majonéza…

Plněná vajíčka

Vajíčková pomazánka servírovaná v bílku

Suroviny

  • 4 vejce na tvrdo
  • 1 ks tavený sýr
  • 1 ks cibule
  • 1 lžíce hořčice
  • 1 ks kyselá okurka
  • 3 lžíce másla
  • pepř
  • sůl

Postup

Na tvrdo uvařená vajíčka oloupeme a rozpůlíme. Opatrně z nich vyjmeme žloutky. Oloupanou cibuli nasekáme najemno, okurku nakrájíme na velmi malé kousky nebo nastrouháme. Žloutky nastrouháme do misky s máslem, přidáme všechny ostatní připravené suroviny, vše promícháme do jemného krému a dochutíme pepřem a solí. Máslovým krémem naplníme poloviny bílků a podáváme se zeleným čerstvým salátem nebo různou jinou zeleninou.

Jednoduchá vajíčková pomazánka

Klasická pomazánka, u které je možné suroviny různě měnit

Suroviny

  • 4 ks vajíčka vařená na tvrdo
  • 200 gmásla
  • 2 ks rajče
  • 3 ks ředkvička
  • pažitka
  • sůl
  • pepř

Postup

Na tvrdo uvařená vajíčka oloupeme a rozpůlíme na výšku od špičky . Vyjmeme žloutky a protřeme je sítem do  misky s našlehaným máslem. Bílky a omytá rajčata nakrájíme na malé kostičky, ředkvičky nastrouháme a pažitku nasekáme najemno. Vše přidáme do misky s máslem a žloutky, důkladně promícháme, dochutíme pepřem a solí. 

Smažená vajíčka s ostrou náplní

Vynikající úprava vajíček na tvrdo, vhodná i jako hlavní chod

Suroviny

  • 4 ks vajíčka vařená na tvrdo
  • 100 gostřejší uzeniny (čabajka, paprikový salám apod.)
  • 1 lžíce másla
  • mouka, syrové vajíčko a strouhanka na obalení
  • olej na smažení
  • sůl

Postup

Uvařená vajíčka oloupeme, příčně rozpůlíme a vyndáme z nich žloutky, které v misce rozetřeme s nakrájenou uzeninou a měkkým máslem. Směs osolíme a naplníme jí vnitřky vajíček tak, aby je bylo možné opět spojit k sobě. Připravená vajíčka obalíme v mouce, rozšlehaném vajíčku a strouhance a pak je prudce osmahneme v rozpáleném oleji. Vhodnou přílohou je bramborová kaše.

 

 

Komentáře

Přidat komentář
Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail


Souhlasím se zasíláním zajímavých informací a akcí z portálu Milujivareni.cz
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist