Potraviny pro krásu, mládí i zdraví...
Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat
0 0

Potraviny pro krásu, mládí i zdraví...

Obrázek Pro krásu, zdraví a mladistvý vzhled jsou ženy ochotné obětovat mnoho času, úsilí i peněz. Navštěvují kosmetické salony a fit centra, kupují různé drahé kosmetické přípravky a přitom si neuvědomují, že to, aby stále vypadaly mladě, mohou významně ovlivnit i jídlem.

Současný životní styl není pro lidské tělo ideální a tak je nutné organismus nějakým způsobem vyčistit od škodlivých látek a zregenerovat. K tomu není nutné hned využívat služeb různých odborníků nebo přípravky, které nabízejí farmaceutické firmy. Stačí jen trochu upravit jídelníček a zařadit do něj potraviny nebo ingredience, které mají pro zdraví člověka pozitivní účinky. Zde je hned několik příkladů.    

Ovoce

Mimo osvědčené vitamínové bomby, kterou jsou obyčejná jablka, a citrusů jako velkého zdroje vitamínu C má na lidský organismus přímo zázračné účinky mnoho dalších druhů ovoce…

Avokádo -  Exotické avokádo je stále ještě nedoceněné, a přitom jeho účinky na zdraví jsou ohromující a využití v kuchyni velmi velké. V mnoha případech je avokádem možné nahradit i máslo -  vyzkoušejte ho třeba do pomazánek. Obsahuje mnoho nenasycených mastných kyselin, draslík, vápník, železo a také silný antioxidant vitamín E.

Obrázek

Borůvky a brusinky - Chutné malé ovoce s neuvěřitelně velkým vlivem na celkové zdraví člověka! Obsahují opravdu mnoho důležitého vitamínu C a mají silné antioxidační schopnosti. Jsou v nich ve velkém množství pro člověka důležité fravonoidy, které velmi kladně působí na cévní systém a celý organismus. Ideální je samozřejmě konzumace čerstvých plodů.  

Zelenina

Čerstvá zelenina by neměla v jídelníčku chybět nikdy. Nejvíce asi konzumujeme mrkev, petržel a celer, případně cibuli a česnek v různých úpravách. Je ale mnoho dalších druhů zeleniny, které velmi prospívají našemu zdraví.

Bílá a černá ředkev - Ředkve detoxikují, obsahují vitamín C, minerály a enzymy. Také významně podporují zažívání i látkovou výměnu, a tak se osvědčily i při hubnoucí dietě. Když je přidáte syrové do salátu, nejen že ho ochutí, ale ocení to i vaše tělo.

Obrázek 

Česnek a cibule  - Pozitivní účinky česneku nebo cibule na člověka zná asi každý. Cibule se používá pro prevenci i léčení mnoha nemocí, česnek má velké antibakteriální schopnosti, posiluje imunitu,  dokáže snížit cholesterol a krevní tlak, z těla vyloučí těžké kovy. Rukola - Tato zdánlivě obyčejná listová zelenina s výrazně hořkou chutí má velmi příznivé účinky na zažívání. I rukola obsahuje mnoho vitamínu C, dále pro tělo důležité látky vápník, draslík, zinek jód a betakarotén, který je ve spojení s vitamíne C velmi silným antioxidantem.

Zázvor - Antibakteriální a protizánětlivé účinky zázvoru jsou dostatečně známé, navíc velmi pozitivně ovlivňuje krevní oběh a funkci trávicího ústrojí. Obsahuje totiž mnoho éterických olejů, hořčin a látku, která má podobné účinky jako průmyslově vyráběný aspirin. Zázvorová limonáda v horkých dnech tedy nejen osvěží, ale prospěje i zdraví.

Kurkuma - Kurkuma je vynikající chutné koření, které se často vyskytuje v kari směsi. Kurkuma ale také čistí krev, má protizánětlivé účinky, pomáhá při obtížích se zažíváním a vylepšuje činnost jater. Pozitivně působí i na hladinu cukrů v krvi a snižuje obsah cholesterolu.

Věčný půvab a mládí

Nikdo nebude věčně mladý, ale přirozené stárnutí se dá do určité míry ovlivnit. Tělo by se v první řadě mělo zbavit kyselin, které mu neprospívají, a v tom pomáhá červená řepa, sójové výhonky, špenát, rajčata nebo okurky.  Strava, která obsahuje protizánětlivé a detoxikační látky podporuje zdravý vzhled a také se s ní dá i prodloužit věk. Mimo každodenní konzumace dostatečného množství syrového ovoce a zeleniny jsou pro člověka důležité i tuky s omega-3 mastnými kyselinami, a nic nemůže pokazit bylinkami – třeba pažitkou, bazalkou…, zdraví prospěšným kořením je i fenykl nebo skořice

Využijte roční období, kdy je čerstvého ovoce a zeleniny dostatek a možná budete překvapené, jak rychle se všechny ty pozitivní účinky projeví!

Zdeněk Urban

 

Komentáře

Přidat komentář
Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail


Souhlasím se zasíláním zajímavých informací a akcí z portálu Milujivareni.cz

Souhlasím a jsem seznámen/a s podmínkami ochrany osobních údajů.
 
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist