Osvěžující, zdravé a dietní letní saláty
Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat
0 0

Osvěžující, zdravé a dietní letní saláty

Obrázek

V horkých letních dnech jsou lehké saláty k obědu nebo večeři určitě lepší, než guláš, omáčka s knedlíkem a podobná těžká jídla. Saláty ze zeleniny jsou lehce stravitelné, osvěžující a navíc díky velkému obsahu vitamínů a minerálů i zdravé.

Saláty je možné připravovat z mnoha druhů zeleniny, variant je vlastně nekonečné množství. V létě jsou samozřejmě nejlepší saláty z čerstvých surovin, které jsou k dispozici na trhu nebo zahradách, a jejich přípravu zvládne opravdu každý.

Chutné saláty ze zeleniny

Při přípravě zeleninového salátu se kuchařské fantazii vlastně žádná omezení nekladou. Čerstvá kořenová, listová i plodová zelenina se může různě míchat a také doplňovat o mnoho dalších potravin. Použít můžete například luštěniny, těstoviny, kuřecí maso nebo ryby, k dochucení mimo koření i bylinky. Do salátů by se vždy mělo přidat trochu oleje, protože vitamíny A, D, E a K, které zelenina obsahuje, se rozpouští v tucích. Nejlepší je olivový olej.

Saláty z jednoho druhu zeleniny se hodí spíš jako příloha, saláty míchané z více druhů a doplněné o další potraviny se ale mohou servírovat i jako hlavní chod. Přidáním těstovin nebo rýže připravíte vynikající letní oběd nebo večeři. Nic nepokazíte ani malými kousky uvařených brambor, kuřecím masem osmahnutým na pánvi nebo rybou, přimíchat se k zelenině může i kuskus nebo bulgur.

Chutné jsou i saláty z více druhů kořenové zeleniny a cibule, do kterých přidáte jemně nasekané bylinky a vše smícháte se smetanou nebo jogurtem.

Obrázek

Rychlý salát s kuřecím masem

Suroviny

  • 250 gramů brambor
  • paprika
  • salátová okurka
  • cibule
  • kuřecí prsa
  • olej
  • pepř
  • sůl

Postup

Brambory oškrábeme, omyjeme je studenou vodou, nakrájíme na malé kostičky a necháme oschnout. Papriku rozkrojíme, odstraníme jadérka a omyjeme ji studenou vodou. Cibuli oloupeme, okurku důkladně opláchneme studenou vodou.

Papriku, cibuli a okurku nakrájíme na malé kousky a promícháme je v míse. Kuřecí prsa nakrájíme na kostičky, osolíme je, opepříme a necháme osmahnout v pánvi na rozpáleném oleji. Přibližně po 5 minutách k masu přidáme kostičky brambor a smažíme, dokud nezměknou. Maso a brambory z pánve pak promícháme v míse s připravenou zeleninou. Salát je možné podávat teplý i studený.

Saláty jsou zdravé… a také dietní!

Saláty z čerstvé zeleniny obsahují mnoho vitamínů, minerálů, vlákniny i vody, jsou velmi zdravé a také dietní. Každý, kdo má nějaké potíže s nadváhou nebo drží hubnoucí diety by tedy měl využít jedinečnou příležitost, kterou čerstvá zelenina přináší a alespoň jednou denně si takový salát dopřát. 

Nabídka zeleniny je v letních měsících největší, ale zeleninové saláty se dají bez problémů připravovat po celý rok.  Třeba na jaře jsou k dispozici ředkvičky, jarní karotky, kedlubny, v dalších ročních obdobích jsou vlastně trvale rajčata, okurky, papriky, hlávkové saláty… Použít se může i brokolice, celer, cukety, červená řepa, hrášek, chřest, lilek, mrkev, olivy, petržel, pórek nebo zelí. Využijte i česnek nebo cibule  – v malém množství jejich vůně není tak intenzivní, ale salátu dodají jedinečnou chuť.  

Obrázek

  • Nejlepším základem pro zeleninové saláty je hlávkový nebo ledový salát, čínské zelí, římský salát a podobné druhy
  • Rajčata, papriky a okurky jsou k dispozici vždy a všude. Cibule i česnek dodají salátům zajímavou chuť.
  • K zelenině přidávejte libové maso s dostatkem bílkovin – tuňák, kuřecí prsa, ale třeba i vařená vejce, mozarellu, sýr cottage, šunku, olivy…
  • Na dresinky používejte bílý jogurt nebo zakysanou smetanu, do kterých můžete přimíchat hořčici, med nebo bylinky. Vše dochutíte jen pepřem a solí
  • Pokud používáte olej, je k zelenině nejlepší kvalitní olivový nebo balzamico

Minutové saláty

Příprava většiny salátů nezabere mnoho času. Vždy ale zeleninu důkladně připravte – opláchněte studenou vodou, oškrábejte nebo oloupejte, nakrájejte, nastrouhejte. Všechny tyto činnosti samozřejmě nejlépe a nejrychleji zvládnete se správným kuchyňským vybavením. Vše, co můžete potřebovat, najdete určitě například na www.vsenavareni.cz

Obrázek

Saláty z jednoho nebo dvou druhů zeleniny jsou velmi rychlé - příprava zabere opravdu jen několik minut.

Rychlý salát z kedlubny

Suroviny

  • Kedlubna
  • Čerstvý kopr
  • Jogurt
  • Sůl

Postup

Kedlubnu oloupeme a nakrájíme na tenké nudličky. Kopr opláchneme studenou vodou a jemně ho nasekáme. V míse smícháme nudličky kedlubny, nasekaný kopr a jogurt, vše podle chuti osolíme.

Varianta

Kedlubnu nahradíme nakrájenými ředkvičkami, místo jogurtu použijeme zakysanou smetanu, kopr vynecháme a přidáme jemně nastrouhaný sýr

 

Zdeněk Urban

 

Komentáře

Přidat komentář
Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail


Souhlasím se zasíláním zajímavých informací a akcí z portálu Milujivareni.cz

Souhlasím a jsem seznámen/a s podmínkami ochrany osobních údajů.
 
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist