Vybavení kuchyně, které šetří čas i peníze
Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat
0 0

Vybavení kuchyně, které šetří čas i peníze

Obrázek

V kuchyni trávíme poměrně hodně času a vaření stojí peníze… S kvalitními a spolehlivými kuchyňskými pomocníky ale čas i peníze ušetříte.

V nedávné době bylo moderní si koupit cestou domů nějaké jídlo do krabičky a pak ho večer případně přendat na talíř, nebo si objednat pizzu až ke dveřím bytu. Byl to rychlý a jednoduchý způsob stravování, asi ne úplně zdravý. Podle posledních průzkumů se ale i v České republice opět stále víc začíná vařit doma. Je to sice pracnější, ale zcela jistě úspornější a my pro vás máme několik tipů, jak při domácím vaření ušetřit ještě víc! Na potravinách a jejich kvalitě bychom šetřit neměli, ekonomicky i časově zajímavější úspory jsou v případě, kdy se používá správné vybavení kuchyně. 

Robot, mixér a další elektropřístroje

Obrázek

Nějaké elektrické přístroje najdeme v každé kuchyni. Ve většině případů jsou uložené někde ve skříňce a vždy, když je potřebujeme, nastává více nebo méně složitá operace jejich přípravy k použití. Zapomeňte na jejich neustálé vyndávání a uschovávání, pořiďte si takové, které necháte na lince a budete je mít po ruce neustále!

Současné elektropřístroje mají výkonnější motory a převodovky i jednodušší ovládání, ale i moderní vzhled a rozumnou velikost. Jsou také vymyšleny tak, aby s jedním přístrojem bylo možné vykonávat různé činnosti a tak třeba moderní mixér mixuje, ale i seká, šlehá… Schovávat ho po každém použití do skříňky je zbytečné, protože navíc na kuchyňské lince dobře vypadá.

Podobné je to v současnosti i s roboty. Doba nevzhledných a velkých přístrojů se složitou manipulací i údržbou je pryč. Současné roboty – a to i ty s retro designem – jsou plné moderních prvků, snadno se obsluhují i udržují a také šetří elektrickou energii.

Elektropřístroje jsou v moderní kuchyni nezbytným pomocníkem a mohou být i vkusným a praktickým dárkem třeba k svatbě nebo k nekompromisně se blížícím Vánocům.

Dobré rady pro výběr elektropřístrojů

  • Vybírejte přístroje s dostatečným výkonem – nikdy by neměl být menší než 300 Watů
  • Výměna jednotlivých částí pro různé činnosti musí být maximálně jednoduchá
  • Mísy, nože a další vyměnitelné části by měly být z materiálů, které je možné mýt v myčce nádobí

Odstředivka na zeleninu

Obrázek

Zdravá strava je hitem současné doby, a do takové stravy samozřejmě patří i různé zeleninové saláty. Mýt například listy zeleného salátu pod tekoucí vodou je náročné nejen na čas, ale i na spotřebu stále dražší vody, navíc jí poměrně značné množství zůstane v listech a pak musíte čekat, až okape nebo je pracně utírat. Stejné je to i s mnoha dalšími druhy zeleniny. Pokud si ale pořídíte odstředivku na zeleninu, ušetříte námahu, čas a také peníze.

Použití je víc než jednoduché – opláchnuté listy salátu dáte do nádoby, několikrát podle typu odstředivky otočíte nebo zmáčknete rukojeť a salát je připravený k další úpravě. Navíc nemusíte špinit další nádobí, protože jen vyndáte sítko a mísu použijete pro míchání salátu nebo zeleniny a dalšími ingrediencemi…

Rada – Nesnažte se najednou v odstředivce připravit větší množství zeleniny, než jaké doporučuje výrobce. Přístroji se třeba nic nestane, ale zelenina nebude dostatečně osušená

Stěrka na česnek

Obrázek

K prolisování stroužků česneku se ve většině domácností používá lis a všichni asi vědí, jak složitě se čistí. Existuje mnohem jednodušší možnost s mnohem snadnějším čištěním – tzv. třítko. Při používání křítek se stroužky neloupou, slupka zůstává v prstech a česnek na třecí ploše. Velmi zajímavá je souprava na tření česneku s dvěma stěrkami. Jedna stěrka je určená na tření čerstvého česneku najemno, druhá pro starší česnek a je na ní možné třít třeba i zázvor. Údržba tohoto nenápadného kuchyňského pomocníka je proti lisu jednoduchá – stačí ho opláchnout horkou vodou nebo dát do myčky.

Dobrá rada – Při použití staršího česneku dejte stroužky ve slupce na chvíli do studené vody

Struhadlo s mísou a nůž na pečivo

Obrázek

Na strouhání zeleniny, sýra a dalších surovin se používá ve většině případů klasické struhadlo a nějaká mísa. Struhadlo v míse různě klouže, potraviny jsou okolo na lince, občas se říznete do prstu… Nic z toho už vás nečeká, pokud si pořídíte struhadlo s nádobou. Moderní typy těchto struhadel mají i vyměnitelné plochy a tak na nich můžete suroviny strouhat i do mnoha různých tvarů. Saláty a přílohy pak vypadají úplně jinak a je téměř škoda je sníst…

Pečivo se také ještě velmi často krájí obyčejným nožem a výsledek je málokdy dokonalý. Pokud začnete používat speciální nůž na pečivo, už vždy chléb nebo rohlíky ukrojíte snadno a rovnoměrně.

Tip: Nůž na pečivo je možné použít třeba i na krájení knedlíků

Různých praktických pomocníků do kuchyně je samozřejmě mnohem víc a jsou v různé kvalitě i ceně. Šetřit se v tomto případě ale nevyplatí. Pokud si koupíte levnější výrobek třeba někde na trhu, který je napodobeninou značkového, počítejte minimálně s tím, že vám nikdy nebude sloužit tak dlouho, jako originál.

Zdeněk Urban

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář
Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail


Souhlasím se zasíláním zajímavých informací a akcí z portálu Milujivareni.cz

Souhlasím a jsem seznámen/a s podmínkami ochrany osobních údajů.
 
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist