Jak ušetřit při vaření
Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat
0 0

Jak ušetřit při vaření

Obrázek

Jídlo je jedna z nejvyšších položek rodinných rozpočtů. Poměrně hodně peněz se dá ušetřit při nákupu potravin a jejich správném skladování. Velmi zajímavé úspory financí, ale i času a námahy můžete získat i při vaření.   

Rad, tipů a návodů, jak ušetřit na jídle, je hodně, ne všechny ale fungují. Pokud například nějaký supermarket doporučuje nákup určitých druhů potravin a snaží se k tomu přesvědčit i nízkou cenou, je to zvláštní. Takovým levným potravinám se velkým obloukem vyhněte, vždyť hlavním cílem podnikání velkých obchodních řetězců je přece maximální zisk… Kupte si raději dražší potraviny a šetřete při vaření!

Domácí vaření se vyplatí

Možná to tak nevypadá, ale vaření doma je mnohem úspornější než ohřívání koupených hotových jídel nebo dokončování různých polotovarů. Doma uvařená jídla jsou totiž sytější a také zdravější.

Když se podíváte do kuchařek, najdete zde i mnoho receptů na jídla z poměrně levných potravin. Zajímavý je třeba kuskus. Je levný a dobře připravený i velmi chutný. Recept pro inspiraci najdete na konci článku. Mnoho vynikajících jídel se dá uvařit z obyčejných brambor a jídla bez masa, polévky nebo pomazánky k večeři také úplně stačí. 

Maso

Částka, kterou utrácíme za maso, je poměrně vysoká, ale dá se při nákupu a vaření poměrně významně snížit. Místo hovězího masa kupujte kuřecí nebo krůtí. Ušetříte na ceně, ale i na elektrice nebo plynu při přípravě, protože drůbeží maso je hotové rychleji. V mnoha receptech se hovězí maso dá nahradit vepřovým. Maso je možné v některých případech nahradit i levnější sójou, která je navíc zdravá.

V sekané nebo karbenátcích můžete místo části mletého masa použít osmaženou cibulku a nastrouhané syrové brambory. Ušetříte, a zároveň změníte i chuť.

Chuť masa ovlivňují marinády. Další peníze ušetříte, pokud si je připravíte sami a nebudete kupovat už hotové. Většina surovin je v každé kuchyni a marinádu si uděláte přesně podle své chuti a fantazie.

Pečivo

Pečte doma! Domácí buchty, koláče a další pekařské výrobky jsou sytější, zdravější a také levnější než kupované. Domácí pečivo jako svačina dětem do školy je určitě lepší, než nějaký sendvič nebo sušenky z obchodu.  

Za pečivo utrácíme také poměrně vysoké částky a značná část se ho přitom – i vzhledem ke kvalitě – nespotřebuje. I starší pečivo se ale dá poměrně dobře využít třeba na topinky nebo do nádivky kuřete. Ani zcela tvrdé pečivo se nemusí vyhodit, můžete si z něj připravit domácí strouhanku, kterou je ale potřeba dobře uskladnit ve vhodné dóze.

Používejte hrnce i kastroly vhodné velikosti a využívejte tlakový hrnec.

Smažte v pánvi se silným dnem a nepřilnavým povrchem – ušetříte za oleje a tuky a jídla budou zdravější.

Vaření a pečení

Velkou módou je rozmrazování masa v mikrovlnné troubě, spotřeba elektřiny by vás ale asi nepříjemně překvapila. Z hlediska úspor, ale i kvality potravin a jídla je mnohem lepší maso z mrazáku vyndat s dostatečným předstihem a nechat přirozeně pomalu rozmrazit.

Na vaření používejte nádobí velikosti, která odpovídá používanému plynovému hořáku nebo elektrické plotýnce. Velký hrnec na malém ohni a naopak není ideální vzhledem k spotřebě energií ani času.

Významné úspory zaznamenáte s tlakovým hrncem. Ušetříte polovinu času i energií a v papiňáku připravované potraviny si zachovávají víc chuťových vlastností i výživných látek než když je budete vařit v klasickém hrnci.

Mnoho energie potřebuje k svému provozu i trouba. Když už ji jednou rozehřejete třeba na přípravu zapékaných těstovin k večeři, využijte ji hned i u upečení nějakého jednoduchého a rychle připraveného koláče. Vyplatí se i tzv. jídla z jednoho pekáče, kdy maso i přílohu pečete společně.

Obrázek

Vařte rychle, levně a přitom chutně i zdravě!

Úsporné a zdravé vaření je moderní trend a není ani složité. Chce to jen vybrat správné suroviny a použít vhodné nádobí. Nabízíme vám několik vyzkoušených receptů.

Kuskus s kuřecím masem

Rychlá a vydatná večeře pro 4 osoby

Suroviny

  • 500 g kuskusu
  • 350 g kuřecích prsou
  • paprika – žlutá, červená a zelená
  • sterilovaná kukuřice
  • olivový olej
  • citron
  • kari koření
  • pepř a sůl

Postup

Papriky podélně rozříznete, zbavíte jádřinců, opláchnete pod studenou vodou a okapané nakrájíte nadrobno. Kukuřici scedíte a necháte v sítu okapat.

Kuřecí prsa nakrájíte na nudličky, osolíte a krátce orestujete na rozehřátém oleji. Pak k nim přidáte nakrájené papriky a přibližně 10 minut vše za stálého míchání smažíte. Do směsi přimícháte okapanou kukuřici a necháte ještě chvíli prohřát.

Během přípravy masa si podle návodu uvaříte kuskus, který pak přidáte k směsi masa a zeleniny. Podle chuti přidáte citronovou šťávu a trochu, opepříte a osolíte.

Pečené bazalkové brambory

Překvapí vás jednoduchá příprava a hlavně výborný chuť

Suroviny

  • 500 g brambor
  • 50 ml smetany ke šlehání
  • 50 ml zeleninového vývaru
  • 3 stroužky česneku
  • bazalka
  • sýr parmezán
  • citronová šťáva
  • pepř a sůl

Postup

Neoškrabané brambory důkladně omyjete pod studenou vodou, případně je očistíte kartáčkem. Rozložíte je na dno pekáče, posypete solí, na několika místech slupku propíchnete vidličkou a dáte je péct do trouby – při 180° Celsia budou podle velikosti upečené za 30 až 45 minut. Upečené brambory rozkrojte na polovinu a částečně lžičkou vydlabejte.

V menším kastrůlku přiveďte smetanu až k bodu varu a smíchejte ji podle chuti s citronovou šťávou a prolisovaným česnekem. Pak ještě přidejte vydlabanou část brambor a jemně nasekanou bazalku. Směs dejte do vydlabaných částí brambor, ty naskládejte zpátky do pekáče, posypte nastrouhaným parmezánem a pekáček dejte ještě na 10 až 15 minut zpět do vyhřáté trouby. 

Rýže a těstoviny

Levná, rychlá a chutná jsou i jídla z rýže a těstovin, které nemusí být jen přílohou. Rizota a těstovinové saláty se dají připravit v mnoha variantách, kdy můžete kombinovat různé ingredience – maso, uzeniny, zeleninu, ovoce, sýry… Pokud chcete zachovat co nejvíce vitamínů, přimíchejte zeleninu v syrovém stavu.

Josef Poman

 

Komentáře

Přidat komentář
Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail


Souhlasím se zasíláním zajímavých informací a akcí z portálu Milujivareni.cz

Souhlasím a jsem seznámen/a s podmínkami ochrany osobních údajů.
 
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist