Zdravé, chutné a levné vaření - kuskus a bulgur
Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat
0 0

Zdravé, chutné a levné vaření - kuskus a bulgur

Obrázek

Brambory, rýži a těstoviny vaříte asi poměrně často jako přílohy, dají se z nich vykouzlit i různá hlavní jídla. Vyzkoušejte ale třeba kuskus nebo bulgur! Budete příjemně překvapeni nejen chutí, ale i rychlostí přípravy.

Kuskus i bulgur jsou potraviny, které by ve vaší kuchyni opravdu chybět neměly. Jejich příprava je rychlá, správně ochucené jsou skutečně vynikající a navíc jsou to potraviny velmi zdravé! Kuskus je výborná příloha a hodí se k zelenině, bulgur můžete využít třeba do karbanátků, sekané nebo různých nádivek.

Kuskus místo rýže a těstovin

Kuskus se v české kuchyni používá častěji než bulgur. Může se konzumovat teplý i studený. Připravuje se jako příloha, přidává se do salátů nebo se zapéká se zeleninou, je chutný i ve sladkých variantách.

Co víme u kuskusu

  • pochází ze severní Afriky a Blízkého východu

  • je to tvrdozrnná pšenice, která se zpracovává do malých kuliček

  • nejčastěji se vyrábí z bílé pšenice, nejzdravější je celozrnný kuskus

  • obsahuje mnoho uhlohydrátů a minimální množství tuku, bílkoviny, vlákniny, vitamíny B a E, vápník, fosfor a železo

  • je velmi výživný, dodává energii a zasytí

Příprava kuskusu je velmi jednoduchá – zalije se vařící vodou v poměru 1:2, lehce promíchá a nechá 10 minut přikrytý pokličkou.

Tradiční výroba kuskusu

V některých afrických zemích se kuskus stále připravuje tradičním ručním způsobem. Pšenice se nejdříve se rozemele na krupici a do ní se pak přidává mouka, sůl a voda. Směs se hněte rukama, dokud nevzniknou jemné kuličky.

Kuskus s granátovým jablkem podle zpěvačky Dagmar Peckové

Obrázek

Kuskus je možná i vzhledem k nedostatku času oblíbený u mnoha pracovně vytížených lidí. Velmi ráda si ho připravuje například operní zpěvačka Dagmar Pecková. Prozradila nám recept na jedno z mnoha kuskusových jídel, které určitě zaujme i vás.

Suroviny

  • 250 gramů instantního kuskusu
  • 1 červená cibule
  • 1/2 granátového jablka
  • 1 salátová okurka
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička medu
  • 2 až 3 lžíce bílého balzamikového octa
  • čerstvá máta
  • sůl
  • mletý pepř
  • mletá skořice

„Druhou půlku granátového jablka, které prý udržuje mládí, si můžeme později sníst jen tak samotnou, případně přidat do müsli nebo šampaňského,“ zní rada  zpěvačky, jak využít celé granátové jablko.

Postup

Kuskus zalijte 300 ml vroucí osolené vody a nechte 5 minut odstát. Oloupejte a nadrobno nakrájejte červenou cibuli, z půlky granátového jablka odstraňte jádra, okurku oloupejte a nakrájejte na malé kostičky. Olej rozehřejte na pánvičce, osmažte cibuli, přimíchejte med, přilijte ocet, směs odstavte a nechte částečně vychladnout. Do kuskusu - pozor, všechna voda se musí vstřebat -  dobře zamíchejte 2 lžíce oleje. Kuskus by se neměl lepit a měl by mít „vzdušnou“ strukturu. Potom přimíchejte zbylé ingredience – zkaramelizovanou cibuli, nadrobno nasekanou mátu, okurku a granátové jablko. Salát dochuťte solí, pepřem a skořicí.

„Možná to vypadá složitě, ale salát je opravdu hotový velmi rychle. Já osobně bych ho mohla jíst po metrácích jen tak, bez ničeho, ale s grilovaným lososem, který je také hned hotový, je to opět rychlý a vynikající - třeba i nedělní – oběd,“ dodává Dagmar Pecková a přeje všem dobrou chuť.

Bulgur

Obrázek

Bulgur není tolik známý a používaný jako kuskus, ale přitom je neuvěřitelně zdravý. Prodává se už předvařený a velmi často se používá na přípravu libanonského salátu tabouleh, ale i v jídlech z masa jako je například tradiční pilaf a kibbeh. V české kuchyni se využívá hlavně do nádivek, sekané a karbanátků.

Fakta u bulguru

  • pěstuje se poměrně i v České republice

  • je to nalámaná celozrnná pšenice, která se nejprve vypere a usuší. Po nadrcení se předvaří

  • v průběhu výroby se škroby přemění na zdravé jednoduché cukry

  • je lehce stravitelný a přitom nutričně hodnotný

  • obsahuje mnoho vlákniny a bílkovin, vitamín A, hořčík, železo a fosfor, má minimum tuku

  • podporuje pozitivně činnost nervové soustavy a střev, nenadýmá

Příprava bulguru je také velmi snadná, trvá ale poněkud déle než u kuskusu. Může se zalít vařící vodou a nechat nabobtnat, nebo se krátce vaří a měkký se pak smíchá s dalšími ingrediencemi. Bulgur vstřebává až trojnásobek vody vzhledem k svému objemu.

Česká sekaná s bulgurem

Sekaná je poměrně oblíbené jídlo a s bulgurem ji můžete už jenom vylepšit.

Suroviny

  • 1 kilogram mletého míchaného masa
  • 100 gramů suchého bulguru
  • 2 cibule
  • 2 vejce
  • 5 stroužků česneku
  • 50 gramů hladké mouky
  • 50 gramů strouhanky
  • majoránka
  • petrželka
  • tymián

Postup

Bulgur zalijete horkou vodou v poměru 1:3 a necháte přibližně hodinu stát.

Cibuli oloupete a nakrájíte najemno, oloupané stroužky česneku prolisujete. V míse smícháte mleté maso, vejce, připravenou cibuli, česnek a bulgur, který vstřebal všechnu vodu. Podle potřeby přimícháte strouhanku a mouku, směs dochutíte kořením, pepřem a solí. Z uvedeného množství uděláte dvě průměrně velké šišky sekané, které vložíte do vymazaného pekáče, podlijete vodou a pečete v rozpálené troubě přibližně hodinu. Ze směsi se samozřejmě dají připravit i karbanátky, které budete mít v pánvi upečené mnohem rychleji.

Zdeněk Urban 

 

Komentáře

Přidat komentář
Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail


Souhlasím se zasíláním zajímavých informací a akcí z portálu Milujivareni.cz

Souhlasím a jsem seznámen/a s podmínkami ochrany osobních údajů.
 
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist