Skryté úspory v ledničce a mrazáku
Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat
0 0

Skryté úspory v ledničce a mrazáku

Obrázek

Poměrně mnoho financí se dá ušetřit už při nákupu potravin a i správným vařením. Pozornost bychom měli věnovat i jejich vhodnému skladování, protože právě tady vznikají největší zbytečné ztráty.

Správné uskladnění potravin a surovin nám může skutečně ušetřit poměrně značné peníze. Pečivo a další potraviny pro rychlou spotřebu se zkazit většinou nestačí, ale třeba maso, těstoviny, ovoce, zelenina a další mohou být po delším špatném uskladnění nepoužitelné.

Vakuum – ideální volba!

V poslední době se pro skladování potravin stále více používají různé vakuové dózy. Nové typy a systémy jsou poměrně jednoduché, protože na odčerpání vzduchu už nevyužívají různé elektrické pumpy. Potraviny balené do vakua mnohem déle vydrží v původním stavu, neztrácí také nic ze svých nutričních hodnot. Vakuové dózy není samozřejmě nutné používat například k uskladnění těstovin nebo rýže, na to stačí standardní dóza, která má dobře těsnící uzavírání.

Obrázek

Úsporná chladnička

Šetřit s chladničkou v podstatě začínáme už při jejím nákupu a umístění v kuchyni. Měli bychom si pořizovat ledničku nejvyšší energetické třídy a raději větší, protože v malé vzduch špatně proudí a uložené potraviny se méně ochlazují. Chladničku bychom v kuchyni měli umístit co nejdále od zdrojů tepla – sporáku, trouby, topení. Každý stupeň navíc nad 20° Celsia totiž znamená zvýšení spotřeby chladničky až o 6%, a to v přepočtu na peníze není zanedbatelná částka. Do chladničky také nikdy nedávejte teplé potraviny nebo uvařená jídla – i to značně zvyšuje spotřebu.

Ušetříme i při správném umístění potravin v ledničce. Nejnižší teplota je vždy v spodní části, nejvyšší nahoře.

Základní zásady pro skladování v chladničce jsou:

  • Mléčné výrobky se nechávají v původních obalech a dávají do v horní části. Na sýry je u některých chladniček zvláštní přihrádka ve dvířkách.
  • Máslo je dobré dát v obalu ještě do samostatné uzavíratelné dózy.
  • Rostlinné tuky, majonézy, kompoty, konzervy a podobné produkty se v původním obalu ukládají do střední a horní části chladničky.
  • Vejce se pokládají zásadně špičkou dolů do speciálních plat, která jsou součástí vybavení lednice
  • Nespotřebované suroviny a pokrmy uložíme do plastových nebo skleněných uzavíratelných ideálně vakuových dóz a dáme je do prostřední nebo spodní části chladničky.
  • Maso, drůbež, ryby a uzeniny ukládáme do spodní části, kde je nejnižší teplota. Můžeme je nechat zabalené například v mikroténu, nebo vložit do plastových, případně skleněných uzavíratelných dóz s vakuem.
  • Ovoce a zeleninu skladujeme v speciálních boxech ve spodní části chladničky. Exotické plody, citrusy, brambory, rajčata, okurky a další zeleninu, která obsahuje větší množství vody, ale do chladničky pokud možno neukládáme, protože chladné a vlhké prostředí jim škodí. 

Pokud potraviny a suroviny v chladničce umístíte na správné místo a ve správném obalu, vydrží mnohem déle a nekazí se.

Mrazák

Mraznička je další hodně významný spotřebitel elektrické energie, ale i v tomto případě můžete ušetřit. Pokud mrazíte větší množství potravin, vyplatí se vám mraznička pultová, která má díky svému tvaru až o 15% nižší spotřebu elektřiny než většinou používané skříňové. Pro další úspory mražení a ukládání platí několik základních pravidel:

  • Maso nezmrazujte ve větších kusech, ale naporcované. Rychleji zmrzne a také vždy vyndáte a rozmrazíte jen potřebné množství.

  • Nejrychleji potraviny zmrznou v spodní části mrazničky.

  • Používejte vhodné obaly! Na skladovacích miskách a dózách, které jsou ideální do mrazničky, je speciální symbol a také teploty. Mnoho z nich je možné dát jak do chladničky a mrazničky, tak do mikrovlnky a potraviny snadno rozmrazíte.

  • Označení potravin, které dáváte do mrazáku, vám nezabere mnoho času, ale může ušetřit mnoho peněz. Balíček nebo misku si prostě popište a nezapomeňte na datum. Ani v mrazničce vám nic nevydrží věčně…

Pro chladničky i mrazničky platí ještě několik dalších dobrých rad.

„Lednička ani mrazák nejsou televize“, říkala moje maminka, když jsem se dlouho nemohl rozhodnout, co si v nich vzít. Při dlouho otevřených dvířkách se vzduch uvnitř rychle oteplí a nové ochlazení samozřejmě znamená zvýšenou spotřebu elektřiny.

Těsnění kolem dvířek udržujte čisté, i zde totiž může dovnitř proudit teplý vzduch.

Námraza by se měla pravidelně odstraňovat. Už jen pouhé3 milimetry mohou zvýšit spotřebu elektřiny až o 75%!

Chladnička i lednička by měly být vždy plné, protože při větším množství studených potravin se lépe udržuje vnitřní teplota a i při otevření dvířek se vymění méně vzduchu. Spotřebiče tedy kupujte s ohledem na počet osob, pro které se v nich budou uchovávat potraviny.

TIP na závěr: Pokud se někdy dostanete za chladničku nebo mrazničku, odstraňte prach na zadní mřížce. Možná tomu nebudete věřit, ale i tento prach dokáže poměrně hodně snížit výkon spotřebiče a zvýšit spotřebu elektřiny. Tuto jednoduchou a rychlou činnost můžete udělat třeba teď před Vánocemi vrámci velkého úklidu.

Zdeněk Urban

 

Komentáře

Přidat komentář
Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail


Souhlasím se zasíláním zajímavých informací a akcí z portálu Milujivareni.cz

Souhlasím a jsem seznámen/a s podmínkami ochrany osobních údajů.
 
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist